Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF hvali posvećenost srpskih vlasti

    Vlasti u Srbiji pokazale su veliku posvećenost sprovođenju reformi primenom važnih mera i pre no što je Međunarodni monetarni fond odobrio aranžman iz predostrožnosti, ocenili su predstavnici Fonda.

    "Vlasti su već su pokazale posvećenost reformama uvođenjem mnogih važnih mera prošle godine, uključujući amandmane na Zakon o radu, sveobuhvatne reforme penzionog sistema i početak procesa privatizacije", izjavio je stalni predstavnik MMF u Srbiji Daehaeng Kim za magazin IMF Survey.

    Poslednjih godina izgrađena je šira društvena i politička podrška sveobuhvatnim reformama, jer su političari i građani shvatili da su one neophodne za stabilan razvoj zemlje.

    "Reforme su očigledno veoma teške, ali ipak su počele da se sprovode znatno pre početka aranžmana sa MMF", izjavio je Kim, ocenivši da je drugi podsticaj reformama dalo otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

    Šef Misije MMF Zuzana Murgasova izjavila je za IMF Survey da je fiskalna konsolidacija koju predviđa aranžman sa MMF, neophodna za makroekonomsku stabilnost Srbije, za održivi razvoj i za otvaranje radnih mesta.

    Na pitanje IMF Survey zašto se takva mera, zasnovana na smanjenju rashoda, predlaže Srbiji kada se oštra štednja kritikuje širom Evrope, Murgasova je odgovorila da bi posledice "fiskalnog stezanja na razvoj trebalo da delom budu ublažene labavijom monetarnom politikom".

    "Javni dug Srbije je rastao velikom brzinom. Smanjenje duga je prioritet, tako da su snažne akcije potrebne od samog početka", rekla je Murgasova.

    Ona je istakla da su tri glavna stuba aranžmana finansijska konsolidacija, jačanje stabilnosti finansijskog sektora i sprovođenje sveobuhvatnih strukturalnih reformi, koje će podstaći rast zaposlenosti i održivi razvoj.

    Konsolidacija je zasnovana na smanjenju javnih troškova i davanja pomoći državnim kompanijama. Neke od glavnih mera koje se odnose na penzije i plate u javnom sektoru, već su sprovedene 2014. ili su predviđene budžetom za 2015, što pokazuje posvećenost srpskih vlasti aranžmanu", izjavila je šef Misije MMF.

    U okviru strukturalnih reformi Morgasova ističe da su srednjoročni prioriteti otvaranje radnih mesta, unapređenje poslovnog okruženja i konkurentnosti i reforma državnih preduzeća.

    Kim je izjavio da su ciljevi trogodišnjeg aranžmana, u iznosu od oko 1,2 milijardu evra, sprečavanje budućih kriza i izgradnja osnove zdrave ekonomije. Aranžman će poboljšati i kredibilitet ekonomske politike Srbije, što će pomoći privlačenju investicija i smanjenju nezaposlenosti, ocenio je Kim.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE