Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Dug Grčke prema ECB je druga liga`

    Za Grčku je prioritet otplata duga Međunarodnom monetarnom fondu, ali otplata duga Evropskoj centralnoj banci je u "drugoj ligi" i zahtevaće razgovore s grčkim kreditorima, kaže ministar finansija Grčke Yanis Varoufakis.

    Varoufakis je u intervjuu za AP rekao takođe da Atina namerava da počne pregovore sa svojim poveriocima o reprogramu duga da bi učinila da ogroman dug zemlje postane održiv, a istovremeno će raditi na reformskim merama koje treba da se utvrde do aprila.

    "Otplate MMF će naravno biti prioritetne, nećemo biti prva zemlja koja neće ispuniti svoje obaveze prema MMF", rekao je Varoufakis i dodao da će "cediti kamen ako treba da ovo uradimo sami, i uradićemo to".

    Što se tiče otplata Evropskoj centralnoj banci (ECB), rekao je da će to da se utvrdi zajedno sa partnerima Grčke i institucijama. ECB je uvek zahtevala punu otplatu zajma i nije jasno da li će prihvatiti reprogram, navodi agencija AP.

    Grčka treba u martu da isplati MMF oko 1,5 milijardu evra, a ECB oko 6,7 milijardi evra ovog leta. Ali suočena je s nedostatkom gotovine i imaće teškoće sa rokovima za otplatu.

    Ministar Varoufakis je rekao da Atina neće tražiti odlaganje otplate ECB nego nešto što će pomoći da otplata za Grčku bude lakše ostvariva.

    Grčka je prošlog meseca uspela da se dogovori sa članicama evrozone o četvoromesečnom produženju sporazuma o zajmu od 240 milijardi evra, a zauzvrat se obavezala na seriju budžetskih reformi koje treba da konkretizuje do aprila.

    Utvrđivanje tih mera je prioritet za Grčku, ali je takođe potrebno da počne da rešava ogroman dug zemlje, rekao je Varoufakis. Grčki dug sada iznosi 315 millijardi evra ili 176 procenta BDP, što je po mišljenju mnogih neodrživo i nikad ne može biti u potpunosti vraćeno.

    Jedna stvar koju Grčka mora jako brzo da uradi jeste da prikupi poreska sredstva, rekao je Varoufakis i ukazao da trenutno zemlja ima 76 milijardi evra zaostalih poreza i vlada mora da nađe način da pomogne onima koji duguju novac da ga bar delimične isplate.

    Rekao je da neće biti oprosta poreza, već verovatno serija mera da ohrabri plaćanje poreskog duga ili delimično plaćanje.

    Schauble: Treba dati Grčkoj malo vremena

    Nemački ministar finansija Wolfgang Schauble ocenio je da treba dati "malo vremena" grčkoj vladi Alexisa Tsiprasa koja je došla na vlast pre samo mesec dana i rekao da je uveren u želju Atine da usvoji reforme.

    "Novu grčku vladu jako podržava stanovništvo. Imam poverenja u nju da će usvojiti potrebne mere, uspostaviti efikasnu fiskalnu administraciju i tako ispuniti svoje obaveze", rekao je nemački ministar u intervjuu za nemački list Bild am Sonntag.

    "Treba prvo dati malo vremena jednoj novoizabranoj vladi. Vladati znači suočiti se sa stvarnošću", dodao je Schauble.

    Foto: Beta-AP/PGiannakouris

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE