Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija `vaga` alternativne gasne rute

    Od kada je Rusija stopirala Južni tok, Vlada Srbije traga za najboljim rešenjem i otvorena je za sve projekte koji mogu da obezbede dodatne količine. Razmatraju se i stari i novi projekti, gasovodi TAP i TANAP, ali i najnoviji Turski tok.

    Iz Vlade poručuju da se traga za najboljim rešenjem i da je Srbija otvorena za sve projekte koji mogu da obezbede dodatne količine. Razmatraju se i stari i novi projekti, gasovodi TAP i TANAP koji bi dopremali gas iz Azerbejdžana, ali i najnoviji – Turski tok.

    Pominje se gradnja šest terminala za tečni prirodni gas na Mediteranu. Pored gasne veze sa Bugarskom, Srbija bi mogla da se poveže i sa Rumunijom, Hrvatskom, ali i da iskoristi i vodeni put Dunavom.

    Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike uzeće u obzir sve projekte koji mogu da obezbede dodatnu sigurnost i bezbednost u snabdevanju građana i privrede Srbije gasom, izjavio je ministar Aleksandar Antić.

    "Nijedan od tih projekata ključno i kapitalno ne zavisi od Srbije, i mi očekujemo njihovu realizaciju i neke korake. Mi ćemo bez ikakve dileme biti deo projekata ukoliko budu realni", rekao je Antić.

    Ministar je istakao da Srbija više nikada ne može da bude usmerena isključivo ka jednom projektu.

    Zbog velikih zaliha gasa iz uljnih škriljaca, Amerika je mogući snabdevač. Prepreke su oštri evropski ekološki zahtevi i skup transport. Za isporuke je potrebna izgradnja terminala i na američkoj obali i u evropskim lukama, a za to je potrebno pet godina.

    Istovremeno, Moskva i Ankara rade na realizaciji Turskog toka, koji je zamenio Južni tok, sa istim kapacitetom od 63 milijarde kubika gasa godišnje. Gazprom je već pozvao zemlje koje žele da se što pre priključe tom projektu, jer će, kažu, 2019. isporuke gasa kroz Ukrajinu svesti na nulu.

    >>>>Gazprom objavio mapu `Turskog toka`

    Evropske zemlje razmatraju druge mogućnosti snabdevanja gasom, ali se postavlja pitanje može li Stari kontinent bez ruskog gasa.

    "Evropa tehnički i teoretski verovatno može u nekom periodu bez ruskog gasa. Ali sa stanovišta komercijalnog razvoja, konkurencije, Evropi je dobrodošao svaki izvor gasa do koga može da dođe", kaže analitičar Aleksandar Kovačević.

    "Da bi jedan gasovod mogao da se izgradi potrebna su samo dva uslova. Prvo da ima gasa za njega i drugo da ima para za njegovu gradnju", kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

    Kojim putevima će ići evropska energetska politika, znaće se već krajem februara. Evropska unija najavljuje da će obelodaniti zajedničku strategiju formiranjem Energetskog saveza koji će obuhvatiti 37 zemalja kako bi osigurali bezbedan dotok energije i energenata.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE