Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Konkurs za kredite vojvođanskim farmerima

    Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspisaće 15. februara kreditne linije za poljoprivredu i stočarstvo, za koje su planirana sredstva od 2,5 miliona evra, uz godišnje kamate do jedan i dva odsto.

    Kako je najavljeno u tom fondu, pet prolećnih kreditnih linija će biti namenjeni za nabavku sistema za navodnjavanje, pogonske i priključne poljoprivredne mehanizacije, staklenika i plastenika, kao i novih protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima voća i vinograda, te za nabavku kvalitetene teladi za tov.

    Konkurs za ove kreditne linije biće otvoren do 16. marta 2015. godine, a isti iznos planiran je i za redovnu jesenju kreditnu liniju.

    Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški rekao je na konferenciji za novinare da će ovim konkursom zaživeti "usklađeni sistem podrške" vojvođanskim poljoprivrednicima od strane pokrajinskih fondova i Sekretarijata koji vodi.

    "Sistem je postavljen tako da se konkursi fondova raspisiju pre konkursa sekretarijata. Pošto smo usaglasili predmete konkursa, poljoprivrednicima ćemo omogućti da prvo podignu povoljna kreditna sredstva, izvrše investiciju, a potom konkurišu kod sekretarijata za bespovratna sredstva", rekao je on.

    Bogaroški je dodao da je postignut i dogovor da se registrovana gazdinstva, koja dobiju sredstva od Pokrajinskog fonda i refundaciju od Pokrajinskog sekretarijata za tri kreditne linije (za navodnjavanje, podizanje staklenika i plastenika i protivgradnih mreža), obavežu na prevremenu otplatu kredita Fonda.

    "Ovom metodologijom mogli bismo da obezbedimo između 75 i 100 miliona dinara sredstava, koja bi ponovo mogla da uđu u konkursne linije Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, čime bi više registrovanih gazdinstava moglo da dobije povoljna sredstva", kazao je Bogaroški.

    Zamenik direktora Fonda Stojan Marinković rekao je da je Fond do sada u kreditne linije plasirao oko 32 miliona evra i da je obezbedio 2.029 kredita za korisnike širom pokrajine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE