Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tsipras za istinski kompromis

    Grčki premijer Alexis Tsipras izrazio je želju za postizanjem kompromisa uoči njegovog prvog učešća na samitu evropskih lidera, pošto nije postignut nikakav napredak u razgovorima o promeni uslova pomoći.

    Iako posle vanrednog sastanka ministara finansija evrozone protekle noći nije bilo ni plana za dalje ni izjave, berze su većinom u plusu uz nadu da će sporazum biti postignut na vreme tako da Grčka izbegne potencijalni izlaz iz evrozone.

    "Potrebno je da pronađemo rešenje koje poštuje poziciju svih strana, tako da ovaj sporazum bude zasnovan na središnjim vrednostima Evrope, demokratije i glasa naroda, ali takođe i na nužnosti poštovanja evropskih pravila", rekao je Tsipras.

    Nova grčka vlada želi da sadašnji paket pomoći, koji ističe krajem meseca, bude odbačen i zamenjen novim, ali grupa zemalja evrozone predvođena Nemačkom insistira da se razgovori mogu nastaviti samo ako se priduži aktuelni program koji je nametnuo oštre mere štednje.

    Bez finansijske pomoći, Grčke se suočava s bankrotom i mogućim izlazom iz evrozone, što bi dodatno ugrozilo njenu privredu, i makar na kraći rok, bacilo svetska finansijska tržista u haos.

    >>>>S&P teši evrozonu zbog grčkih `nestašluka`

    Tsipras je rekao da je njegova vlada voljna da pokrene dalje strukturne reforme "protiv utaje poreza i korupcije", što pozdravljaju međunarodni kreditori, ali i smatraju da nije dovoljno za novi sporazum.

    Grčki kreditori, posebno Nemačka, nevoljni su da Atini daju olakšice iz straha da bi slično tražile i druge zemlje koje se preterano zaduže. Paket pomoći Grčkoj od 240 milijardi evra dolazi iz novca poreskih obveznika zemalja evrozone.

    Mnogi analitičati veruju da će Evropska unija opet postići sporazum u poslednjem trenutku, tako da će Grčka pristati na produženje paketa pomoći uz uslov da se popuste mere štednje, ali i da nastavi reforme.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE