Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina `pogurala` cenu nafte

    Cene nafte ponovo su porasle na međunarodnim tržištima, nadomak 55 dolara za barel, nakon što je kineska centralna banka preduzela dodatne mere kako bi ojačala likvidnost i time podstakla rast privrednih aktivnosti.

    Na londonskom tržištu cena barela porasla 83 je centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 54,99 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po ceni od 49,05 dolara, odnosno 60 centi više.

    U sredu su cene nafte pale na londonskom tržištu 5,5 odsto, a smanjene su i u SAD, pritisnute oštrim skokom zaliha u Sedinjenim Državama, koje su prošle nedelje porasle za 6,3 miliona barela.

    "Morat ćemo ipak malo pričekati na dugotrajniju promjenu cjenovnog trenda na naftnim tržištima", konstatuje Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka, dodajući da za sada nema osnova za održivi oporavak cena.

    Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na internetu objavila da je cena barela njene nafte u sredu iznosila 52,22 dolara, što znači da je porasla 45 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE