Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Teški dani za osnivača Alibabe

    Samo nekoliko dana otkako su vlasti Kine optužile Alibabu zbog raznih oblika nepoštene trgovine, američki advokati su u ime investitora podigli tužbu protiv kineskog giganta e-trgovine zbog "zbunjujuće" trgovine deonicama.

    Nakon što je pre desetak dana Državna uprava za industriju i trgovinu (SAIC) napao Alibabu, tu su činjenicu iskoristili američki advokati i podigli tužbu zbog dovođenja u zabludu prilikom izlistavanja deonica u septembru na Njujorškoj berzi.

    Kako navode inostrani mediji, advokatska firma Robbins Geller Rudman & Dowd podnela je na okružnom sudu u New Yorku tužbu čiji su osnov kupovina deonica Alibabe između 21. oktobra i 28. januara.

    Tužba navodi kako je prospekt koji je pratio izlistavanje deonica sadržavao netačne i zbunjujuće informacije koje se tiču poslovnih operacija kompanije, njene finansijske perspektive, kao i što nije bilo podataka o postojećim regulatornim istragama.

    Ovaj navod možda je i najbitniji jer se direktno tiče saopštenja SAIC. Podsetimo, taj regulator je prošle tnedelje objavio kako dve trećine artikala koji se nude na Alibabinoj Taobao platformi nije izvornog porekla, a neki su i opasni po zdravlje.

    Ipak, veći problem od optužbe da Alibaba prodaje brdo lažnjaka jeste u navodima SAIC da je kompanija bila obaveštena o nalazima regulatora dva meseca pre izlistavanja deonica. A o tom u prospektu nije bilo ni reči. Osnivač kineskog internet trgovca, Jack Ma, o tome je govorio u ponedeljak u Hong Kongu.

    Kako je izjavio, tužba će "pomoći zapadnim državama da bolje razumeju poslovanje Alibabe". "Ne želimo da svet pogrešno shvati kako ne želimo biti transparentni. Ne želimo biti shvaćeni da je Taobao platforma za prodaju lažnih proizvoda", naglasio je Ma.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE