Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SUV najpopularniji i u Srbiji

    Sve veća popularnost SUV vozila ne zaobilazi ni Srbiju i upravo su SUV i krosoveri jedini koji su zabeležili blagi rast prodaje u 2014. godini na domaćem tržištu, a najtraženiji modeli koštaju od oko 11.000 do 15.000 evra.

    Jedan od najbrže rastućih segmenata u automobilskoj industriji su SUV vozila, krosoveri, mali sportski terenci. I to ne samo na evropskom i američkom tržištu. Snažan rast beleži se i u Kini, Rusiji, pišu Novosti.

    Ni Srbija nije izuzetak, pa iako je pad prodaje novih automobila u Srbiji nastavljen i u 2014. (manje od 20.000 novih automobila je prodato), ovaj segment, pored luksuznih, skupocenih vozila, zadržao je svoje kupce, pa je čak uočen i mali porast prodaje.

    Ova vozila, koja svojim karakteristikama, poput veće udaljenosti od tla, robustnosti, velikog prostora u kabini, prtljažnika, multifunkcionalnosti, bezbednosti, stiču sve više poklonika. Prošle godine su u Srbiji osvojila srca, prema podacima Srpske asocijacije uvoznika novih automobila, 3.540 vozača.

    Među najprodavanijim modelima su Dacia Duster, Kia Sportage, Renault Captur, Hyundai ix35, Škoda Yeti, Nissan Juke, Toyota RAV4, Nissan Qashqai,  Suzuki SH4 i SH4 S-cross, Honda CR-V…

    Najbolje su išli SUV i krosoveri cenovnog ranga od oko 11.000 do 15.000 evra, ali su do kupaca stizali i znatno skupoceniji modeli Porschea, Mercedesa, Subarua, Mitsubishija, BMW, Jeepa…

    Zanimljivo je da je veći broj SUV vozila, koja imaju mogućnost kao opcije, i pogona na sva četiri točka, ipak prodavan sa pogonom samo na jednoj osovini, što je i razumljivo jer malo kupaca ovaj tip automobila kupuje zbog "off road" vožnje.

    Pored "klasičnih" krosovera i SUV, primetna je i pojava velikog broja vozila koja nemaju klasičan pogon na sva četiri točka. To su vozila koja izgledom podsećaju na SUV, poput Dacije Sandero Stepway, ili imaju neki "poseban pogon" koji omogućuje lakše savlađivanje zahtevnijih terena, ali bez klasičnog 4h4 pogona.

    Najbolji predstavnici ovog segmenta, za koji mnogi smatraju da će narednih godina tek procvetati, jesu Renault Scenic XMOD, i Fiat 500L Trekking. Na predstojećem Salonu automobila u Beogradu, koji se održava krajem marta, biće predstavljeno nekoliko SUV vozila koja će sasvim sigurno pleniti pažnju posetilaca.

    Foto: Toyota

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE