Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vodeće zemlje EU se okreću domaćoj hrani

    Članice Evropske unije sve učestalije promovišu kupovinu lokalnih, domaćih prehrambenih proizvoda, u cilju jačanja svojih ekonomija i povećanja zaposlenosti, a jedino "odskače" Hrvatska koja uvozi šta stigne.

    Rodoljubljem sačuvajmo radna mesta, nacionalna je kampanja koja u Francuskoj stiče sve više pristalica, a podržavaju je, kako brojna udruženja proizvođača hrane, tako i premijer Manuel Valls, koji sve češće naglašava da lokalni proizvodi moraju biti značajno više zastupljeni na policama trgovina i kantinama državnih institucija.

    Francuski ministar poljoprivrede Stefan Le Fol otišao je i korak dalje, objavio je vodič pod nazivom "Kako promovisati lokalne proizvode u ugostiteljstvu".

    Ključne reči koje ističe su "što manje posrednika u lancu snabdevanja i kvaliteta svežih sezonskih proizvoda", čime zapravo konkretno promoviše kupovinu hrane od proizvođača iz najbližeg okruženja.

    Francuzi su sproveli i istraživanje koje je otkrilo da se u restoranima i državnim institucijama troši tek oko 53 odsto mesa nabavljenog kod domaćih proizvođača, a voća i povrća oko 56 procenata.

    Francuski model jačanja privrede kroz veću potrošnju asortimana lokalnih proizvođača je ilustracija prakse koja postaje sve popularnija i među ostalim članicama Evropske unije, izveštava Udruženje za trgovinu stokom i mesom (UECBV) koje pokriva zajedničko tržište EU.

    U Velikoj Britaniji su tako prošle godine procenili da se u kantinama javnog sektora godišnje konzumira hrane u vrednosti 1,2 milijarde funti. Na tom tragu je premijer David Cameron najavio da se država obavezuje da do 2017. kupuje svežu sezonsku hranu i piće kod lokalnih proizvođača, čime će njihov prihod godišnje biti uvećan za 400 miliona funti.

    Kroz te ugovore će, istakao je Cameron, ulagati u razvoj i otvaranje novih radnih mesta ali, i podstaći zdraviji stil života Britanaca.

    Sa druge strane, novopečena članica unije Hrvatska, iz godine u godinu se suočava sa sve većim uvozom hrane dok desetine hiljada hektara stoje neobrađeni.

    Tokom prvih devet meseci 2014. godine, u odnosu na isti period 2012, uvoz svinjskog mesa rastao je sa 36 na 55 hiljada tona. Uvoz sira skočio je sa devet na gotovo 14.000 tona, a mleka sa 21,6 na 67 hiljada tona.

    Hrvatska državna politika, ocenjuje direktor grupacije Croatiastočar Branko Bobetić, nažalost i dalje niti vidi ovaj golem problem, niti ima viziju kako da ga reši.

    Ne zbijaju redove radi odbrane sopstvene proizvodnje samo Francuzi i Britanci, nego i Nemci, Irci, susedni Slovenci, ali i ostali. I Hrvatska mora krenuti tim putem i prednost dati lokalnim proizvodima, ističe Bobetić. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE