Vodeće zemlje EU se okreću domaćoj hrani
Članice Evropske unije sve učestalije promovišu kupovinu lokalnih, domaćih prehrambenih proizvoda, u cilju jačanja svojih ekonomija i povećanja zaposlenosti, a jedino "odskače" Hrvatska koja uvozi šta stigne.
Rodoljubljem sačuvajmo radna mesta, nacionalna je kampanja koja u Francuskoj stiče sve više pristalica, a podržavaju je, kako brojna udruženja proizvođača hrane, tako i premijer Manuel Valls, koji sve češće naglašava da lokalni proizvodi moraju biti značajno više zastupljeni na policama trgovina i kantinama državnih institucija.
Francuski ministar poljoprivrede Stefan Le Fol otišao je i korak dalje, objavio je vodič pod nazivom "Kako promovisati lokalne proizvode u ugostiteljstvu".
Ključne reči koje ističe su "što manje posrednika u lancu snabdevanja i kvaliteta svežih sezonskih proizvoda", čime zapravo konkretno promoviše kupovinu hrane od proizvođača iz najbližeg okruženja.
Francuzi su sproveli i istraživanje koje je otkrilo da se u restoranima i državnim institucijama troši tek oko 53 odsto mesa nabavljenog kod domaćih proizvođača, a voća i povrća oko 56 procenata.
Francuski model jačanja privrede kroz veću potrošnju asortimana lokalnih proizvođača je ilustracija prakse koja postaje sve popularnija i među ostalim članicama Evropske unije, izveštava Udruženje za trgovinu stokom i mesom (UECBV) koje pokriva zajedničko tržište EU.
U Velikoj Britaniji su tako prošle godine procenili da se u kantinama javnog sektora godišnje konzumira hrane u vrednosti 1,2 milijarde funti. Na tom tragu je premijer David Cameron najavio da se država obavezuje da do 2017. kupuje svežu sezonsku hranu i piće kod lokalnih proizvođača, čime će njihov prihod godišnje biti uvećan za 400 miliona funti.
Kroz te ugovore će, istakao je Cameron, ulagati u razvoj i otvaranje novih radnih mesta ali, i podstaći zdraviji stil života Britanaca.
Sa druge strane, novopečena članica unije Hrvatska, iz godine u godinu se suočava sa sve većim uvozom hrane dok desetine hiljada hektara stoje neobrađeni.
Tokom prvih devet meseci 2014. godine, u odnosu na isti period 2012, uvoz svinjskog mesa rastao je sa 36 na 55 hiljada tona. Uvoz sira skočio je sa devet na gotovo 14.000 tona, a mleka sa 21,6 na 67 hiljada tona.
Hrvatska državna politika, ocenjuje direktor grupacije Croatiastočar Branko Bobetić, nažalost i dalje niti vidi ovaj golem problem, niti ima viziju kako da ga reši.
Ne zbijaju redove radi odbrane sopstvene proizvodnje samo Francuzi i Britanci, nego i Nemci, Irci, susedni Slovenci, ali i ostali. I Hrvatska mora krenuti tim putem i prednost dati lokalnim proizvodima, ističe Bobetić.