Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska se zadužuje da bi otpustila železničare

    Hrvatska Vlada prihvatila je Nacrt projekta održivog razvoja kojim se predviđa zajam od milijardu kuna, odnosno oko 130 miliona evra, za optimizaciju broja zaposlenih i modernizaciju železnice.

    Procenjena vrednost projekta iznosi jednu milijardu kuna, a planira se finansirati zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), rekao je ministar saobraćaja Siniša Hajdaš Dončić.

    Korisnici zajma biti će društva HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo, a njegovim sredstvima finansiraće se otpremnine za višak zaposlenih u tim društvima i investicije potrebne za osiguranje održivog poslovanja i konkurentnosti.

    Predstavnici Svetske banke obavili su predprocenu projekta te se očekuje da će pregovori za zajam IBRD biti održani sredinom marta 2015. godine, a odobrenje projekta očekuje se krajem aprila.

    Ministar Hajdaš Dončić rekao je da Vlada daje odobrenje za zajam po načelu "sada i nikad više" te da će uz otpremnine, biti upotrebljen za gradnju putnih prelaza, optimizaciju voznog parka HŽ Cargo i informatizaciju HŽ Putnički prevoz.

    Prema njegovim rečima, u sastavu HŽ krajem 2011. godine bilo je 17.356 radnika, sad ih je 13.474, a ciljani broj nakon restrukturiranja je 9.400.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE