Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Privreda i građani veruju u borbu protiv sive ekonomije

    Sve veći broj poslovnih ljudi i građana Srbije veruje da je država odlučna u borbi protiv sive ekonomije, rezultat je istraživanja Ipsos Strategic Marketinga.

    Istraživanje stavova privrede o sivoj ekonomiji sprovedeno je u decembru 2014. na uzorku od 250 preduzeća, a urađeno je za Nacionalnu alijansu za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

    Direktor istraživanja Ipsos Strategica Predrag Kurčubić je naveo da skoro dve trećine privrednika nije zadovoljno dosadašnjim rezultaima Vlade na suzbijanju sive ekonomije, ali da u sve većem broju veruju da je država rešena da učini nešto pozitivno na tom polju.

    Imali smo u maju 42 odsto, u julu 48, a u decembru čak 63 odsto preduzeća koja kažu "da je država odlučna po tom pitanju". Potrebno je vreme i konkretni potez da se takvi stavovi i učvrste, ali ovo je prvi korak promene stava i vraćanja poverenja biznis sektora u državu", rekao je on.

    Prema rečima Kurčubića, istovremeno privrednici i dalje nisu spremni da pomognu državi u rešavanju problema sive ekonomije. "Oko polovine anketiranih preduzeća ne bi prijavilo konkurentske firme za koju pouzdano znaju da posluje u sivoj zoni", precizirao je on.

    Među razlozima zašto ne bi prijavili takav slučaj privrednici su naveli da to nije njihov, već posao države, da to ne bi uradili da ne bi sebi pravili probleme, kao i da ne veruju da bi prijava dala rezultate.

    Kurčubić je kazao da se u anketi 70 odsto preduzeća izjasnilo da posluje potpuno legalno i da nijedna transakcija ne ide van tekućeg računa, dodajući da se u sivu zonu "najviše gazi" kod nabavki i putnih troškova.

    "Privrednici smatraju da su grane koje najviše idu u sivu zoni trgovima (44 odsto) i usluge (34 odsto), dok je to u proizvodnji, odnosno poljoprivredi u tek 10 odsto slučajeva", rekao je Kurčubić.

    Istakao je da i privrednici i građani, iako na sivu ekonomiju gladaju negativno u znatnom broju relativiziraju takvo ponašanje i vide je kao jedini način za preživljavanje.

    Prema rečima Kurčubića, skoro polovina od ukupno 1.000 anketanih građana smatra da se obim sive ekonomije u prethodnih godinu dana smanjio, a njih 59 odsto misli da je država odlučna u borbi protiv sive ekonomije.

    Kako je istakao, velika većina građana, njih 84 odsto, podržava borbu proti sive ekonomije, ali kao i u slučaju privrednika, nije spremna da pomogne državi, jer misli da to nije njihov posao.

    Na pitanje da li bi prijavili svog ili poslodavaca nekog kolege koji zapošljava na crno, 69 odsto ispitanika je reklo da ne bi, a kao glavni razlog su naveli strah da bi oni ili kolega moga da izgube posao.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE