Boeing prvi privatni prevoznik u svemir

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Boeing prvi privatni prevoznik u svemir

  Boeing će biti prva privatna kompanija koja će prevoziti astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu u okviru komercijalnog ugovora s NASA, rekao je čelnik američke svemirske agencije.

  NASA je u septembru izabrala Boeing i Space X kako bi konstruirali prva dva privatna svemirska broda kadra da prevezu astronaute na ISS i tako prekinu američku zavisnost od ruskog Sojuza.

  "Prva komercijalna misija s posadom koja će leteti na ISS biće Boeingova", dodala je na konferenciji Kathy Lueders, koja vodi NASA program komercijalnih letova s posadom.

  Ugovor vredan 6,8 milijardi dolara koji je zaključila NASA, pokriva ukupno šest misija s posadom na ISS za svaku od dve kompanije. Te bi misije trebale početi krajem 2017. i početkom 2018. godine.

  Lueders je dodala da je prosečna cena mesta za NASA 58 miliona dolara tokom ugovora. NASA trenutno plaća više od 70 miliona dolara mesto u Sojuzu za prevoz američkih astronauta na ISS.

  John Elbon, čelnik Boeing Space Explorationa, filijale za svemirske aktivnosti te kompanije, rekao je da će prvi probni let s posadom izvesti jedan probni pilot Boeinga i astronaut NASA.

  Foto: NASA

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE