Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potvrđena optužnica bivšim čelnicima Jugoremedije

    Vrhovni kasacioni sud odbacio je zahtev za zaštitu zakonitosti i potvrdio optužnicu protiv Zdravka Deurića, bivšeg generalnog direktora fabrike lekova Jugoremedija, saznaju Novosti.

    Optužnicu protiv Deurića i grupe njegovih saradnika, koja je posle višemesečne istrage podignuta 11. aprila 2014, prethodno su potvrdili Viši sud u Zrenjaninu i Apelacioni sud iz Novog Sada.

    Deurićevi branioci smatrali su i u žalbi tvrdili da je povređen zakon u postupanju tužilaštva. Konačnim rešenjem VKS, optužnica je sada stupila na snagu i stvoreni su procesni uslovi za zakazivanje suđenja.

    Bivši prvi čovek zrenjaninske farmaceutske kompanije, koji se na tom položaju našao pošto je predvodio radnički protest, koji je 2006. rezultirao poništenjem privatizacije Jugoremedije od strane kontroverznog niškog biznismena Jovice Stefanovića Ninija, optužen je za tri krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica i kršenje više poreskih zakona.

    Takođe, zbog zloupotrebe položaja u saizvršilaštvu zajedno sa njim na optuženičkoj klupi Višeg suda u Zrenjaninu naći će se i Milana Zlokas (31), bivša direktorka ovdašnjih firmi Luksol farmacija i Penfarm, zatim Stevan Gregović (50), građevinski inženjer iz Direkcije za izgradnju grada i sudski veštak, potom Mita Lisica (48), vlasnik SZR Rad iz Srpskog Itebeja, i Ankica Malušić (51), bivša finansijska direktorka Jugoremedije.

    Njima se na teret stavlja da su 2011, prilikom osnivanja privrednog društva Penfarm, nerealnom procenom vrednosti zemljišta i akcija koje je Jugoremedija unela u ovo preduzeće kao osnivački ulog, oštetili zrenjaninsku kompaniju za 57,6 miliona dinara.

    Štetu od 7,3 miliona dinara naneli su joj i umanjenjem vrednosti licenci za proizvodnju penicilinskih preparata, prenetih na Penfarm.

    Nad Jugoremedijom, koja se nalazi na spisku 24 sporne privatizacije, krajem 2012. uveden je stečaj, a oko 400 radnika završilo je na ulici.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE