Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cena nafte među glavnim temama Davosa

    Svetski ekonomski forum u Davosu od samog početka bavi se drastičnim padom cena nafte u proteklih pola godine i posledicama tog pada po svetsku ekonomiju.

    Većina učesnika Foruma je saglasna da će se pad cena na ispod 50 dolara po barelu povoljno odraziti na svetsku privredu, posebno na velike uvoznike nafte kao što su SAD, Kina, Japan i članice Evropske unije.

    Profesor ekonomije na Harvardu Kenet Rogof je ocenio da će pozitivne posledice biti "prilično velike" u roku od godinu dana i da stručnjaci potcenjuju mogući uticaj.

    S druge strane, pad cene ne odgovora svim državama, među kojima Rusija može osetiti najviše negativnih posledica. Međunarodni monetarni fond je ove nedlje upozorio da bi ruska privreda mogla da se smanji za tri odsto.

    Zamenik premijera Rusije Arkadij Dvorkovoč izrazio je nadu da će pad cene nafte uskoro biti zaustavljen, dodajući da će time i ruska rublja dobiti neku podršku.

    Predsednik kineske centralne banke žu Sjaočuan takođe je izrazio nadu da će biti uspostavljena stabilnost cena nafte, pošto pad cena ima negativne posledice kao što je manja isplativost investiranja u alternativne izvore energije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE