Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Franak u Hrvatskoj nadjačao evro

    Kurs švajcarskog franka u Hrvatskoj je premašio vrednost evra, usled pada hrvatske kune prema svim inostranim valutama.

    Na kursnoj listi HNB, srednja vrednost franka je 7,7 kuna, a evra je 7,69 kuna. Razlog tome je pad kune, koja je oslabila prema svim inostranim valutama, usled čega je najviše, za 1,76 odsto, porastao upravo kurs "švajcarca".

    Trenutni kurs franka od 7,7 kuna je čak 20,5 odsto veći od prošlonedeljnog. Zadnji srednji kurs pre naglog rasta bio je 6,39 kuna, zbog čega je Vlada Hrvatske odlučila da privremenom merom fiksira franak na ovaj nivo u narednih godinu dana.

    Predlog izmena Zakona o potrošačkom kreditiranju u Sabor je upućen u utorak, a očekuje se da će biti izglasan u petak. Radi se o kontroverznom predlogu koji je naišao na neodobravanje bankara.

    Iz Hrvatskog udruženja banaka poručili su kako se neće ustručavati od tužbi da zaštite svoje interese. Zapretili su da će celi slučaj, ako bude potrebno, odvesti i do Evropskog suda pravde.

    Međutim, ministar pravosuđa Orsat Miljenić tvrdi da zakonske izmene kojima se fiksira kurs franka imaju uporište u Ustavu, a ministar finansija Boris Lalovac bankama je poručio da slobodno podnesu tužbe, jer za ovu Vladu poštovanje Ustava znači zaštita građana.

    Fiksiranje kursa je samo je privremena mera, a Milanović je predstavnicima Udruženja Franak obećao da će uskoro biti predloženo i trajno rešenje. Očekuje se izrada modela konverzije kredita u francima u kredite u evrima ili kunama.

    Iz HNB ranije je nezvanično puštena informacija da razmatraju četiri različita modeliteta pomoći korisnicima kredita u francima. U raspravu se dnapokon uključio i guverner Boris Vujčić koji je kazao da HNB ne može rešiti ovaj problem. Vujčić tvrdi da banke ne zarađuju ekstraprofite na kreditima u francima.

    "Na 1.000 evra stambenog kredita banke godišnje zarade oko 25 evra, a procenjuje se da će zadržavanje kursa na trenutnom nivou u idućih godinu dana bankarskom sistemu doneti gubitke od oko pola milijarde kuna", rekao je Vujčić, dodajući kako će Vladina mera fiksiranja verovatno sprečiti značajan rast loših kredita.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE