Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nikolić za `preusmeravanje` investicija

    Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je Srbija plodno tle za investitore, ali da bi sada, za razliku od ranijeg perioda kada se uglavnom investiralo u infrastrukturu, trebalo promeniti vrstu investicija.

    "Mislim da vrsta investicija mora da se promeni i da dominiraju investicije u novi proizvod i to je ono o čemu intenzivno razgovaramo s partnerima koji imaju novaca i žele da investiraju", rekao je Nikolić u intervjuu za BBC, a prenosi RTS.

    Predsednik je naveo da vlasti u Srbiji sada pokušavaju da ubede sve investitore da ulažu u gradnju objekata za proizvodnju zato što je, kako je rekao, iz više razloga veoma povoljno proizvesti i prodati robu iz Srbije na drugim tržištima koja za EU nisu bescarinska.

    Nikolić je podsetio da je do sada uglavnom investirano u infrastrukturu. "Svi su se utrkivali da u Srbiji grade auto-puteve, mostove, železnice… Naravno, to su veliki investitori iz Turske, Azerbejdžana, Kine, Ruske Federacije", rekao je Nikolić.

    Evropski investitori su, kako je istakao, radili pravu stvar, oni su investirali u fabrike u kojima se proizvodilo za rusko tržište, koje je za Srbiju oslobođeno carine.

    Nikolić je rekao da nije nezadovoljan prilivom stranih investicija i ocenio da je mnogo veća sigurnost i veće poverenje u Srbiju, posebno od razgovora sa MMF i priprema za sklapanje sporazuma s njim u februaru.

    "Mora na drugim osnovama da Srbija bude tle za investicije i o tome postoji konačno potpuna saglasnost i između predsednika i vlade. Mi ćemo sigurno učiniti ove godine mnogo toga da usmerimo investicije, i ako bude i zaduživanja po osnovu kredita, u novi proizvod, u ono što će najbrže moći da vrati", rekao je predsednik.

    Inače, upozorio je, ukoliko ne obezbedimo investiranje u novo zapošljavanje, onda se suočavamo s velikim problemom da dođemo u situaciju u kojoj je bila Hrvatska pre nekoliko godina – da je potrošila sav novac na infrastrukturu, a da su ljudi ostali nezaposleni.

    "Druga opcija, a možda i prva, je poljoprivreda", ukazao je predsednik Srbije. Mi smo uz negativnu stopu nataliteta gubili stanovništvo na selu, opterećivali gradove novim naseljavanjem, a sela su ostajala prazna, podsetio je Nikolić.

    Predsednik je istakao da Srbija ima zdravu zemlju, vodu, vazduh i da može da proizvodi ogromne količine hrane. Država će, kako je istakao, na tome morati da radi mnogo više nego do sada.

    Takođe, srpski seljak je prepušten tržišnoj utakmici sa poljoprivrednicima iz EU koji imaju mnogo više pogodnosti od svoje države nego što mi možemo da damo svojima, dodao je predsednik.

    Nikolić je rekao da misli da je ova godina, ukoliko se ne dese neki veliki svetski poremećaji kakva je bila svetska i finansijska kriza, možda i poslednja godina u kojoj će građani Srbije strahovati da li će iduće godine da žive lošije nego prethodne.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE