Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Udvostručen broj hrvatskih iseljenika u Nemačku

    Nemačka beleži najveću stopu useljavanja u poslednje 22 godine, a "priliv" hrvatskih državljana u Nemačku gotovo se udvostručio nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, pokazuje Migracioni izveštaj nemačke Vlade.

    "Broj useljenih hrvatskih državljana se 2013. godine sa 25.200, u poređenju sa 2012. kada je iz Hrvatske u Nemačku uselilo 12.944 osoba, povećao za 94,7 odsto." Podaci o kvalifikaciji useljenika nisu objavljeni, ali je primećen natprosečno visok procenat muških useljenika, njih 72,4 odsto.

    Za državljane Hrvatske do 30. juna ove godine još uvek važe ograničenja prilikom useljavanja. Za stupanje u radni odnos u Nemačkoj vlasnicima hrvatskih pasoša još uvek je potrebna radna dozvola.

    Međutim, to ograničenje sadrži mnoge izuzetke. Tako osobe s akademskim obrazovanjem, sezonski radnici za zaposlenje do šest meseci, kao i pripravnici mogu stupiti u radni odnos bez radne dozvole. Isto tako, hrvatski stručni radnici u zanimanjima koja su trenutno tražena mogu dobiti radnu dozvolu bez prethodne provere.

    Nemačka za sada nije odlučila hoće li ove mere za građane Hrvatske produžiti, što može da učini ukupno do trajanja od sedam godina.

    U Nemačkoj je s 1,23 miliona useljenika 2013. zabeležen najveći priliv migranata u poslednje 22 godine. Nakon odbijanja osoba koje su u isto vreme napustile Nemačku, ostaje tzv. pozitivni useljenički saldo od 430.000 useljenika.

    Najveći deo useljenika dolazi iz zemalja Evropske unije. Na prvom mestu se nalazi Poljska, zatim Rumunija, Italija, Bugarska, Mađarska, Španija i Grčka. Hrvatska se po broju useljenika 2013. nalazila na 12. mestu.

    U Nemačkoj se poslednjih mjeseci vodi intenzivna rasprava o useljavanju pri čemu su sve češći zahtevi da Nemačka donošenjem zakona o useljavanju reguliše dolazak stranaca po uzoru na tipične useljeničke zemlje, poput Australije ili Kanade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE