Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plan za Srbijagas krši pravila EU?

  Energetska zajednica zatražila je od Srbije da do 12. marta dostavi novi plan za restrukturiranje Srbijagasa, pošto sadašnji nije usklađen s propisima Evropske unije.

  Zajednica upozorava da bi neusklađivanje sa evropskim propisima operatera gasa – Srbijagasa i Jugorozgasa, moglo da se odrazi na pregovore o prijemu Srbije u EU, te ukazuje da će to biti merilo za otvaranje pregovora u domenu energetike.

  Prošle sedmice Sekretarijat Energetske zajednice uputio Ministarstvu rudarstva i energetike ocenu plana za restrukturiranje Srbijagasa, konstatujući da plan u ovoj fazi nije dovoljan da bi se otklonilo kršenje propisa Energetske zajednice", potvrdio je zamenik direktora Sekretarijata Dirk Buschle.

  Vlada Srbije je krajem decembra 2014. prihvatila plan za restrukturiranje Srbijagasa kojim se to državno preduzeće pretvara u holding sa dve jedinice, za transport i za snabdevanje gasom.

  Međutim, Bushcle navodi da plan za Srbijagas predviđa pravno razdvajanje delatnosti u toj kompaniji tako što će sektor koji se bavi prenosnim sistemom postati filijala u okviru holdinga Srbijagas, ali, kako je rekao, ne predviđa funkcionalno razdvajanje.

  Prema njegovim rečima, plan "ne priprema teren" za razdvajanje delatnosti u skladu sa Trećim energetskim paketom. Naprotiv, postavlja nelegalne preduslove, tako što se rokovi povezuju sa "izgradnjom novog pravca snabdevanja", odnosno alternativne trase u odnosu na jedinu postojeću, preko Ukrajine i Mađarske".

  Precizirao je da takvo povezivanje nije dozvoljeno Trećim energetskim paketom. "Takođe, u primeni plana potrebno je otkloniti i sva potencijalna kršenja evropskih pravila, poput zabrane državne pomoći", rekao je Buschle.

  Sekretarijat Energetske zajednice zatražio je od Srbije da dostavi detaljan akcioni plan koji će obezbediti da pravno i funkcionalno razdvajanje operatera sistema za transport gasa potpuno uskladi s propisima Energetske zajednice najkasnije do 30. juna 2015.

  "Neusklađenosti moraju biti uklonjene do 1. jula 2015. Ako to ne bude slučaj, Sekretarijat je pozvan da pokrene proceduru u okviru koje bi moglo da se utvrdi da Srbija ozbiljno i kontinuirano krši obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici. Dalje nastavljanje neusklađenosti bi moglo voditi uvođenju sankcija", rekao je Buschle.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE