Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skupština `overila` kineski kredit za Kostolac

    Skupština Srbije ratifikovala je ugovor o kreditu kineske Exim banke od 608,26 miliona dolara koji će omogućiti izgradnju trećeg bloka u Termoelektrani Kostolac B.

    "Kredit za izgradnju novog bloka snage 350 megavata i proširenje kopa Drmno s devet na 12 milona tona uglja godišnje, iznosi 608,26 miliona dolara, s rokom otplate od 20 godina, uključujući grejs period od sedam godina i s kamatnom stopom od 2,5 odsto godišnje", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

    Antić je prilikom obrazlaganja tog zakonskog predloga rekao da će kineski kredit omogućiti izgradnju prvog velikog energetskog objekta u Srbiji posle više od dve decenije i da će otvoriti 500 novih radnih mesta u TE Kostolac.

    "To je izuzetno važna investicija za Srbiju, za čitav srpski energetski sistem i za budućnost čitave privrede, jer Srbiji predstoje novi prvredni rast i razvoj zbog kojih su potrebne nove količine električne energije", istakao je Antić.

    Kineski kredit će pokriti finansiranje 85 odsto vrednosti projekta, koja ukupno iznosi 715,6 miliona dolara.

    Prema ranijim najavama, na osnovu ugovora sa kineskom kompanijom CMEC (China Machinery and Engineering Corporation) rok za izgradnju novog bloka je 58 meseci, što znači da bi trebalo da bude završen 2019, a da od 2020. godine bude priključen na mrežu.

    Zakon omogućava Telekomu da zadrži 20 odsto akcija

    Parlament je usvojio i izmene Zakona o privrednim društvima kojima se omogućava Telekomu Srbije da zadrži 20 odsto sopstvenih akcija.

    Usvojenim izmenama zakona predviđeno je da akcionarska društva koja nisu na berzi mogu da zadrže do 20 odsto sopstvenih akcija i po isteku trogodišnjeg roka, umesto maksimalno 10 odsto akcija. Predviđeno je da se izmena zakona odnose i na sopstvene akcije stečene pre stupanja zakona na snagu.

    Ministar privrede Željko Sertić je prilikom rasprave rekao da se kod izmena Zakona o privrednim društvima radi o ekonomskom pitanju i da bi se bez pomeranja granice za posedovanja sopstvenih akcija sa 10 na 20 odsto ugrozili bilansi Telekoma Srbije, pošto bi te akcije morale da se ponište.

    Poslanici su usvojili i izmene Zakona o Fondu za razvoj na osnovu kojih će Fond odgovarati za obaveze samo svojom imovinom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE