Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dani igre u Kinoteci

    Drugi put za redom, Beogradski festival igre, Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile, priređuju presek zanimljivih dokumentarnih i filmskih ostvarenja na velikom platnu. Od 28. januara do 1. februara, ’Dani igre’ donose ekskluzivne projekcije višestruko nagrađivanih naslova, kao što su ’Prva pozicija’ u režiji Bes Kargman ili ’Car Man u režiji Jiržija Kilijana.

    Dokumentarni film ’Prva pozicija’ govori o formiranju mladih igrača, odrastanju, izazovima i surovosti baletske profesije, o teškoj i neizvesnoj stazi koja samo najupornije vodi do uspeha na sceni. Ovaj sjajni film ovenčan je prvim nagradama na festivalima u Torontu, Njujorku, Portlandu, Vankuveru i San Francisku.

    Nacionalni balet Kube je inicirao jedan od najuspešnijih filmova koji govore o procesu nastajanja velikih klasičnih predstava. ’Ostvarenje jednog sna’ prati protagoniste baleta od audicije do premijere. 

    Dokumentarac pod nazivom ’Kutije od kartona’ je priča o uličnim igračima, ljudima sa margine koji odlučuju da igra bude njihov život. Reč je o počecima i vrtoglavom uspehu Kompanije Kafig iz malog francuskog mesta Kretej, koju ćemo prvi put gledati uživo na 12. Beogradskom festivalu igre.

    Crno-beli film ’Car Man’ koreografa Jiržija Kilijana, obišao je najvažnije svetske pozornice i bioskopske sale, dok je odličan dokumentarni film ’Ista razlika’ priča o porodici igrača angažovanih u Holandskom plesnom teatru, kompaniji koju je Kilijan dugo i uspešno predvodio. 

    Umetničko ostvarenje ’Ogledalo i muzika’ koje potpisuje japanski koreograf Saburo Tešigavara, obećava zanimljivo putovanje kroz savremenu igru, njene zakonitosti i razlike, ali i otvorenu debatu o novim umetničkim i tehničkim sredstvima koja doprinose njenoj atraktivnosti.  

    Prisetićemo se i dva igrana filma koja su veoma važna u odrastanju generacija igrača i plesne publike. Reč je o kultnom ostvarenju ’Kabare’ u režiji Boba Fosa, i filmu ’Flashdance’ u režiji Adrijana Lina.  

    Premijerne projekcije su planirane svakog dana od 20h u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. Reprize i igrani filmovi se prikazuju u terminu od 18h.  

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE