Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I koalicioni partneri protiv dalje privatizacije u Sloveniji

    Spisak za privatizaciju slovenačkih javnih preduzeća i banaka treba revidirati i o tome bi trebalo održati konsultacije u okviru vladajuće koalicije, ali i sa Evropskom unijom, izjavio je ministar poljoprivrede Dejan Židan.

    Postupak privatizacije 15 kompanija i banaka u većinskom vlasništvu države počeo je pre dve godine, ali je desetak kompanija, uključujući i Telekom, još bez novog vlasnika, prenosi Seebiz, navodeći da se ukupna vrednost državnih preduzeća procenjuje na desetak milijardi evra.

    "Do dogovora s Evropskom unijom o privatizaciji i prodaji slovenačkih preduzeća došlo je u vreme kad je Slovenija bila u velikoj krizi", rekao je Židan, inače i lider Socijaldemokrata (SD) koji su deo vladajuće koalicije u Sloveniji.

    On je dodao da su se, posle rasta BDP i kredibiliteta na finansijskom i tržištu kapitala, okolnosti promenile pa bi i odluku o privatizaciji trebalo menjati. Smatra da bi idućih nedelja o privatizaciji javnih preduzeća trebalo da raspravlja vlada.

    Do Židanove izjave došlo je pošto je premijer Miro Cerar pre dva dana,  izričito rekao da privatizaciju 15 preduzeća i banaka treba nastaviti jer je takvo obećanje Evropskoj komisiji dala prethodna premijerka Alenka Bratušek, a odobrio parlament. On je odbacio sve učestalije zahteve da se privatizacija zaustavi.

    Peticiju javnih ličnosti kojom se zahteva da se privatizacija državne imovine zaustavi do sada je potpisalo više od 10.000 ljudi. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE