Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tabaković: Dinar jači u 2015. godini

    Guvernerka Narodna banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković ocenila je u peak da će dinar ojačati u 2015. zbog sklapanja aranžmana s Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) i stabilizacije prilika na medjunarodnom tržištu.

    "Ja sam uverena da će sklapanje aranžmana i stabilizacija prilika na medjunarodnom tržištu uticati na to da sada dostignute vrednosti kursa, možda u idućoj godini budu i znatno niže", rekla je Tabakovićeva za Radioteleviziju Srbije (RTS).

    Ona je rekla i da je to što je kurs i pored prodaje više od milijardu i po evra premašio 120 dinara za evro, ipak uspeh.

    "Jeste uspeh u izazovima koji nas nisu štedeli, od prirodnih katastrofa do nepredvidivih uticaja sa medjunarodnih tržišta, da ipak održimo stabilnost kursa koji je od početka godine oslabio 5,5 odsto, što je manje nego kod drugih, jačih ekonomije", rekla je guvernerka.

    On je rekla i da očekuje da će se inflacija u drugom kvartalu 2015. vratiti u granice ciljanog okvira od četiri odsto sa odstupanjima od plus-minus jedan i po.

    Tabakovićeva je rekla i da očekuje nastavak trenda ukrupnjavanja banaka sa srpskom tržištu i podsetila da je nova investicija dolazak Mirabank iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje se u prve dve ili tri godine neće baviti poslovima sa stanovništvom, a ima ambiciozan plan da uloži pet milijardi dolara.

    Guvernerka je rekla da su u protekle dve godine ugašene četiri banke i prekinuta praksa neodgovornog ponašanja članova izvršnih odbora ili vlasnika banaka, a na štetu gradjana.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE