Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evo koliko smo realno `pali`

    Ukupne ekonomske aktivnosti u 2014. godini, merene bruto domaćim proizvodom i iskazane u stalnim cenama, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, realno će biti manje dva odsto u odnosu na prethodnu godinu.

    Prema procenama RZS, godišnja stopa inflacije će iznositi 1,8 odsto. Posmatrano po aktivnostima, rast bruto dodate vrednosti imaju sektori poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, informisanja i komunikacija, i saobraćaja i skladištenja.

    Pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom i parom, kao i sektorima rudarstva, građevinarstva, finansijske i delatnosti osiguranja.

    Industrijska proizvodnja imala je pad fizičkog obima od 6,8 odsto, čemu je najviše je doprineo sektor snabdevanje električnom energijom, gasom i parom. Procenjeno je da je poljoprivredna proizvodnja u 2014. godini imala rast fizičkog obima od 1,5 odsto.

    Vrednost izvedenih radova u građevinarstvu beleži pad od 4,1 odsto. Promet u trgovini na malo beleži realni rast od 2,6 odsto, dok je promet u trgovini na veliko u blagom padu.

    U sektoru usluge smeštaja i ishrane u 2014. godini zabeležen je realni pad od 0,2 odsto, dok je broj noćenja turista smanjen za sedam odsto. Sektor saobraćaja i skladištenja imao je rast fizičkog obima od 24,7 odsto, a oblast telekomunikacija od 1,6 odsto.

    Stopa nezaposlenosti, koja je u trećem kvartalu godine iznosila 17,6 odsto, dobijena je na osnovu Ankete o radnoj snazi. Neto zarade nominalno su porasle u 2014. godini za 2,6 odsto, ali su realno manje za 0,3 odsto. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE