Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potop ukrajinske privrede i skok inflacije

    Pad bruto domaćeg proizvoda u Ukrajini dostigao je 7,5 odsto, a inflacija od početka godine 21 odsto, rekla je guvernerka Narodne banke Ukrajine, Valeria Gontareva.

    "U zemlji je pad BDP 7,5 odsto, a grivna je devalvirala praktično 100 odsto od početka godine. Sa ekonomske strane to se naziva 50-procentnom devalvacijom. Inflacija od početka godine je 21 odsto", kazala je ona na konferenciji za novinare.

    Pored toga, Gontareva je naglasila da je u sadašnje vreme nemoguće održati stabilan kurs grivne. To je prosto nerealan zadatak, jer nije zapisan ni u jednom ustavu, objasnila je šefica centralne banke Ukrajine.

    "Kurs naše valute u odnosu na sve druge valute naših trgovinskih partnera je ogledalo stanja naše privrede, našeg platnog bilansa, a devalvacija rublje imala je isključivo negativan uticaj na kurs grivne, jer je Rusija i dalje jedan od ključnih trgovinskih partnera Ukrajine, objasnila je Gontareva.

    Prema njenim rečima, za 11 meseci ove godine u ukupnoj strukturi spoljne trgovine Ukrajine, sa Rusijom je obavljeno 25 odsto uvoza i 18 odsto izvoza.

    Gontareva je ukazala i da se zemlja nalazi u velikoj finansijskoj krizi. Nivo deviznih rezervi se početkom decembra spustio na minimum od 2009. godine, na 9,9 milijardi dolara. Pored toga, deficit državnog budžeta Ukrajine u periodu januar-novembar bio je oko 54 miliona grivni (3,4 miliona dolara).

    Više od 20 milijardi grivni je potrošeno na potrebe vojske, a ta sredstva nisu mogla da budu predviđena budžetom. Ostatak je potrošen na isplatu plata i penzija, rekla je Gontareva. Ona je prognozirala da u 2015. godini nivo inflacije u Ukrajini može dostići između 17 i 18 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE