Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Sve bolji život u Beogradu`

    Sumirajući rezultate rada gradske vlasti, gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da je prepolovljen budžetski deficit, nema novih zaduživanja, ukinuti su nepotrebni troškovi, kao i da Beograd postaje sve bolje mesto za život.

    Mali je na konferenciji za novinare u zgradi Beogradske zadruge rekao da je gradska vlast zatekla neefikasnu upravu, kao i 14 milijardi dinara dospelih, a neplaćenih obaveza, odnosno više od 1,1 milijarde evra dugova, netransparentno i neodgovorno trošenje gradskih para…

    Za godinu dana prepolovljen je budžetski deficit sa 20,25 na 10 odsto, rekao je Mali i podvukao da se grad nije zadužio ni dinar kredita i da je trošio samo što zaradi, a kako je dodao, plan je da se deficit svede na 6,5 odsto sledeće godine.

    On se osvrnuo i na budžet za 2015. godinu koji će se naći pred odbornicima u utorak, istakavši da će doći do porasta prihoda za lokalne samouprave, odnosno da će one podeliti više od 300 miliona dinara novih sredstava.

    Od ušteda možemo kupiti 30 autobusa

    Kako je naglasio, po prvi put će više od 20 odsto budžeta je za kapitalne investicije poput obnove vrtića, bolnica, domova zdravlja, škola… "Uspeli smo da za godinu dana zaustavimo trend zaduživanja i taj rezultat je impresivan", rekao je Mali.

    Gradonačelnik je dodao da su ukinuti nepotrebni troškovi poput advokatskih usluga na kojima je ušteđeno 33 miliona dinara, pi-ar i konsalting usluga na kojima je ušteđeno 110 miliona, dok je od prodaje trećine voznog parka stiglo 108 miliona dinara.

    "To je oko 250 miliona dinara uštede. Ako pogledate da novi autobus košta 130.000 evra od tog novca možemo da kupimo 20 do 30 autobusa godišnje", naveo je Mali.

    On je podsetio i da su pokrenute centralizovane javne nabavke i da je samo u prvom polugodištu na taj način ušteđeno 1,3 milijarde dinara. Takođe je rekao da trenutno postoji jasan plan konsolidacije svakog javnog preduzeća.

    Profit gradskih preduzeća skoro milijardu dinara

    "Obećali smo da ćemo da konsolidujemo gradsku kasu, restruktuiramo gradska preduzeća, da ćemo se baviti investicijama i zapošljavanjem, da se nećemo zaduživati, da ćemo poboljšati efikasnost gradske uprave, voditi odgovornu socijalnu politiku i Beograd učiniti boljim mestom za život", rekao je Mali.

    On je dodao da su gradska preduzeća u prošloj godini ostvarila gubitak od 1,8 milijardi dinara, a da će u 2014. njihov profit biti preko 930 miliona dinara.

    Gradonačelnik je ukazao i da je gradska vlast smanjila subvencije preduzećima, te da su njihovi prihodi manji, ali i objasnio da dobit koju ona prave ne proističe iz povećanja cena usluga već veće štednje i racionalnijeg poslovanja.

    U gradskim preduzećima je, kako je naveo, prisutan i trend opadanja broja zaposlenih, a koji je u skladu sa politikom štednje koju vodi Vlada Srbije.

    Beograd je postao jedno veliko gradilište, grad kranova i dizalica. U prvih deset meseci ove godine, Grad je dodelio 271 građevinsku dozvolu, dok je u istom periodu prošle godine dodeljena 181 dozvola, istakao je on, najavivši do polovine sledeće godine i usvajanje generalnog urbanističkog plana Grada.

    "Trudnicama više ne dugujemo"

    Mali najavo je da će u prvom kvartalu sledeće godine biti doneta nova socijalna politika i ukazao da gradska vlast i danas odgovorno sprovodi postojeću socijalnu politiku i sve svoje obaveze isplaćuje na vreme.

    On je rekao da su isplaćena sva zaostala dugovanja za 2013. godinu na ime jednokratne pomoći u iznosu od 155 miliona dinara. Plaćene su i sve tekuće mesečne obaveze u 2014. godini po ovom osnovu, a po osnovu nasleđenog duga iz 2013. i prethodnih godina, grad je trudnicama isplatio 389 miliona dinara i više im ne duguje, rekao je Mali.

    On je takođe dodao i da su izmirena dugovanja za jednokratno novčano davanje zaposlenim i nezaposlenim porodiljama iz 2013. godine i za prva tri meseca ove godine za 2.191 porodilju, u iznosu od 98 miliona dinara.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE