Blic: Obradović hteo da Kostolac namesti drugoj kompaniji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Blic: Obradović hteo da Kostolac namesti drugoj kompaniji

  Direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović hteo je da "minira" projekat kineske firme Cmek i TE Kostolac i da posao namesti drugoj kompaniji, saznaje Blic. Nisam tražio da posao radi neka druga firma, kaže Obradović.

  Prema pisanju Blica, Obradović je sve to planirao iza leđa Vlade Srbije i premijera, a prvi zvaničan korak povukao je kada je otišao kod Aleksandra Vučića i saopštio mu da Kinezi hoće da izbace Cmek iz posla jer nije sposoban za radove na Termolektrani Kostolac, vredne 608 miliona evra.

  Pomenuo je i da je ova kineska kompanija svojevremeno učestvovala u korupcionaškoj aferi, ali i da on ima rešenje za Kostolac. “Jedini spas je da posao damo drugoj firmi”, rekao je Obradović tada Vučiću, kaže izvor Blica.

  Prvi čovek EPS nastavio je svoju akciju prošlonedeljnom posetom Cmeku u Pekingu. Čelnicima firme saopštio je da Srbija odustaje od aranžmana i da ceo posao pada u vodu.

  Kinezi su odmah Vladi Srbije poslali depešu da Obradović radi protiv interesa Srbije i Kine. Vučić je potom Cmeku poručio da sve ide normalnim tokom. Obradović, međutim, nije odustao. Pošto nije mogao da izbaci Cmek iz posla, pokušao je da ubaci firmu Gorana Đokovića kao konsultanta.

  Do poslednjeg trenutka je minirao posao. Skandal je izbegnut u poslednji čas zahvaljujući Vučiću, tvrdi izvor Blica. A kako saznaje list, kineska delegacija je i tokom samita u Beogradu još jednom ponovila da Obradović radi protiv interesa Srbije i Kine.

  Obradović priznaje da je prošle nedelje boravio u Pekingu. To je bila jedna od brojnih službenih poseta tokom priprema za realizaciju druge faze projekta Kostolac, a koji je deo međudržavnog sporazuma Srbije i Kine.

  Brojne delegacije su u više navrata bile i u Kini i u Srbiji kako bi se postigao što bolji sporazum. Rezultat svih tih priprema je potpisivanje ugovora koji je povoljniji u odnosu na prvi paket kineskog aranžamana jer su Srbija i EPS dobili povoljnije uslove, izjavio je Obradović za Blic.

  >>>>Srbija posle 25 godina gradi termoelektranu

  On, međutim, kaže da tokom posete Pekingu nije tražio da posao u Kostolcu radi neka druga firma. Opštim sporazumom još iz 2010. godine između EPS i kineskog Cmeka definisano je da upravo ta firma radi ovaj posao, zaključuje Obradović.

  Akcije Obradovića u Kostolcu bile su problematične i u prvoj fazi projekta. Tada je umesto kineskih kotlova vrednih devet miliona evra tražio da se ubace francuski od 30 miliona, zaključuje se u tekstu Blica.

  Ministar energetike Aleksandar Antić juče nije želeo da komentariše akcije” Obradovića i demantovao je da je tražio odlaganje potpisivanja ugovora za Kostolac.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE