Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kinezi hoće srpske fabrike i – banje

    Kineske kompanije poslale su 18 pisama o zaineresovanosti za privatizaciju 11 srpskih preduzeća, među kojima su i IMT, IMR, PIK Zemun, Resavica, ali i tri banje – Niška, Ribarska i Sokobanja, saznaje Tanjug.

    Kineska kompanija "China national electric engineering tehnology corporation limited" poslala je pisma o zainteresovanosti za obe beogradske fabrike traktora IMT i IMR.

    Za tri srpske fabrike, stigla su pisma od po dve kineske firme. Primera radi, za poljoprivredno preduzeće "Bačka ad" pisma su poslale kineske firme "Shandong wanbao group" i "Shandong art agriculture".

    Poljoprivredno industrijski kombinat "7. juli", takođe je privukao iste dve kineske firme koje su poslale pisma o zainteresovanosti. "Shandong wanbao group" je još zainteresovan i za PIK Zemun, a "Shandong art agriculture" za poljoprivredne firme Budimku iz Požege i Graničar iz Gakova.

    Potencijalna dva kupca iz Kine ima i Industrija stakla Pančevo – "Sinoma international engineering" i "China glass holdings", dok Zastava kamioni imaju dva pisma o zainteresovanosti kineskih kompanija " Beiqi foton motor" i "Anhui jianghuai automobil".

    Kineski "Hiamen golden dragon bus" zainteresovan je za Zastava specijalni automobili Sombor, do je kompanija "Sinohydro corporation" zainteresovana za privatizaciju JP za podzemnu eksploataciju uglja Resavica.

    Pored preduzeća, jedna kineska kompanija "Bressington LTD China" zainteresovana je i za kupovinu tri srpske banje. Ova firma je poslala pisma o zainteresovanosti za Ribarsku banja iz Kruševca, Nišku banju i Specijalnu bolnicu Sokobanja.

    Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je ranije da su i da su kineske kompanije zainteresovane za kupovinu kruševačke fabrike "14. oktobar" i "Prve petoletke" iz Trstenika. Mada, pisma o zainteresovanosti za kupovinu tih firmi još nisu pristigla.

    "Kineski premijer je tražio od nas da mu dostavimo koja su to naša preduzeća i koje njihove kompanije su zainteresovane, da bi se dao jedan dodatni podsticaj svemu tome", rekao je Antić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE