Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RBA: Region raste, Hrvatska i Srbija stagniraju

    Dok se u većini zemalja centralne i istočne Evrope u 2015. godini očekuje snažan privredni rast, Srbija i Hrvatska su, prema najnovijim procenama analitičara Raiffeisenbank Austria, svrstane u grupu zemalja koje će stagnirati.

    Situacija u privredama u centralnoj i istočnoj Evropi i dalje se uveliko razlikuje, ističu u RBA, navodeći da u 2015. godini očekuju snažne stope rasta bruto domaćeg proizvoda u Poljskoj za 3,5 odsto, Rumuniji za 2,7 odsto, Slovačkoj za 2,5 odsto, Češkoj za 2,4 odsto, Mađarskoj za 2,3 odsto, te u Sloveniji za 2,0 odsto.

    Većina ostalih država regiona, poput Srbije i Hrvatske, i dalje će stagnirati.

    "Zemlje centralne Evrope na putu su ubrzanog oporavka, a takvo kretanje primetno je već poslednja dva tromesečja."

    Rast u toj regiji uglavnom podupire domaća potražnja, stoga je i zaštićen od uticaja trenutnih zbivanja u evrozoni i Rusiji, kazao je Peter Brezinschek, glavni analitičar u Raiffeisen Bank International AG, tokom predstavljanja strategije za centralnu i istočnu Evropu za prvo tromesečje 2015. godine.

    Za Hrvatsku iduće godine u RBA prognoziraju stagnaciju BDP, a u 2016. rast od jedan odsto. "Još uvek nema potrebnih preduslova za oporavak. Naprotiv, i dalje je čvrsto ukorenjena većina dobro poznatih strukturnih problema – niska konkurentnost, slabosti tržišta rada, administrativne prepreke i slično."

    Slabi fiskalni pokazatelji, a to su visok deficit opšte države i neodrživ nivo javnog duga, definitivno ostaju u središtu pažnje.

    "Ipak, izdašna likvidnost i niske kamatne stope mogli bi se zadržati tokom cele 2015. godine i tako stvarati privid uspešnog zaduživanja", zaključila je direktorka Samostalne direkcije ekonomskih istraživanja u RBA u Zagrebu Zrinka Živković Matijević.

    Prema procenama RBA, budžetski deficit mogao bi iduće godine iznositi 5,1 odsto BDP, a očekuje se nastavak rasta javnog duga s ovogodišnje procene od 82 na 86,9 odsto u 2015, te na 90 odsto u 2016. godini.

    Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj iduće godine mogla bi porasti po stopi od 1,5 odsto, a godinu iza ubrzati na 2,5 odsto. U ovoj godini u RBA očekuju njen rast za 0,5 odsto. Stopa nezaposlenosti blago će se spustiti, s ovogodišnjih 17,4 na 17,3 odsto, a u 2016. na 17,1 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE