Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Samit `donosi` i Sporazum sa Kinom o TE Kostolac?

    U toku Samita predsednika vlada Kine i 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope biće potpisan Sporazum o kapitalnoj investiciji u novi blok Termoelektrane Kostolac, snage 350 megavata, najavio je direktor Kostolca Dragan Jovanović.

    "Ukupna investicija, sa proširenjem kopa Drmno, iznosi 715 miliona dolara, od čega će kineski kredit biti 608 miliona, sa rokom otplate od 20 godina, grejs peiodom od sedam i fiksnom godišnjom kamatom od 2, 5 odsto."

    Ostala sredstava obezbediće EPS i država Srbija. Čim Skupština bude ratifikovala sporazum krenuće radovi koji će trajati narednih pet godina, kazao je Jovanović za TV Pink.

    Jovanović je podsetio da je sa Kinom 2008. godine potpisan Sporazum o revitalizaciji TE i Kopova Kostolac, vredan 1,6 milijardi dolara, a koji je podrazumevao dve faze, od kojih je prva u toku. Do kraja godine biće pušten u pogon drugi blok B1 iz TE B, snage 350 megavata.

    Revitalizacija drugog bloka podrazumeva i gradnju najvećeg ekološkog projekta – rešavanje problema dimnih gasova na Te B, infrastrukturnih objekata – pristaništa na Dunavu i izgradnju železničke pruge u dužini od 18 kilometara za dovoz krečnjaka, odvoz gipsa i dovoz opreme za gradnju druge faze, kazao je Jovanović.

    On je podsetio da je Kostolac dva puta bio pogođen polavama ove godine, ističući da se proizvodnja uglja odvija nesmetano i da se očekuje da će tako biti do proleća.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE