Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Van funkcije 170 preduzeća

    Od 502 preduzeća sa spiska za privatizaciju gotovo 80 njih nema nijednog zaposlenog, već su samo ljušture koje postoje na papiru i ne mogu drugačije da budu ugašene nego kroz stečaj, izjavio je ministar privrede Željko Sertić.

    On je govoreći na konferenciji „Javna preduzeća i tržišna konkurentnost u Srbiji“ dodao i da postoji između 80 i 90 firmi koje imaju jednog ili dva zaposlena. „Dakle, oko 170 firmi već ne fukcioniše“, kazao je Sertić.

    Prema njegovim rečima, veliki broj preduzeća od pomenutih 170 je već u procesu gašenja, ali neće sve te firme biti ugašene.

    „Za svako preduzeće koje bude imalo i najmanji potencijal, omogućićemo ili unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) ili ćemo pokušati da dogovorimo prodaju preduzeća, čak iako je u stečaju“, kazao je Sertić, naglasivši da stečaj ne znači gašenje firme po automatizmu.

    Stečaj, je kako je rekao, u neku ruku pravni model na osnovu koga bi preduzeće moglo da se spase.

    Komentarišući zašto se privatizacija ovih firmi nije odradila u prethodnom periodu, Sertić je rekao da bi tada verovatno bilo atraktivno da se kupuju firme koje su imale tržište.

    Prema njegovim rečima, u javnosti se često zapletemo u priču reindustrijalizacije, ali to nije moguće na onaj način kako je rađeno 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, jer danas postoji tržišna utakmica.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE