Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Socijalni jaz sve veći i počinje da `smeta` privredi

    Po ko zna koji put, svetske organizacije upozoravaju na sve veću nejednakost između bogatih i siromašnih, a prema najnovijem izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, taj jaz je u većini zemalja najveći u poslednjih 30 godina.

    Nejednakost između bogatih i siromašnih je u većini zemalja porasla na najviši nivo za poslednjih 30 godina i sada šteti privrednom rastu, prema izveštaju OECD koja okuplja 34 zemlje članice.

    "U većini zemalja OECD, jaz između bogatih i siromašnih je na najvišem nivou za poslednjih 30 godina. Danas, prosečna primanja deset odsto najbogatije populacije u regionu OECD veća su 9,5 puta od prihoda 10 procenata najsiromašnije populacije."

    Tokom 80-ih godina prošlog veka taj odnos bio je sedam prema jedan i od tada je u konstantnom porastu, navodi se u izveštaju OECD, čije članice su razvijene i zemlje u razvoju, među kojima države Evropske unije, ali i SAD, Turska, Meksiko i Japan. Kina, Brazil i Indija nisu članice te organizacije.

    Jaz između bogatih i siromašnih varira širom regiona OECD, pa je tako, prema izveštaju, nejednakost u mnogim zemljama kontinentalne Evrope i nordijskim zemljama znatno manja.

    Sve veća nejednakost u primanjima negativno se odrazila na zemlje OECD, zbog čega je privredni rast Meksika i Novog Zelanda umanjen za preko deset procentnih poena, navodi se u izveštaju.

    Istovremeno, prema računici OECD, veća jednakost pomogla je podizanju BDP po glavi stanovnika u Španiji, Francuskoj i Italiji u periodu pre izbijanja ekonomske krize.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE