Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenački izvoz ruši rekorde

    Slovenački izvoz je u trećem kvartalu porastao za 6,8 odsto, a za devet meseci ove godine premašio je do sada rekordnih 17 milijardi evra, uz prosečan šestoprocentni rast, prema podacima statističkog zavoda u Ljubljani.

    Najpovoljniji mesečni rezultat zabeležen je u junu, kada je ostvaren suficit u robnoj razmeni s inostranstvom od 105,5 miliona evra, uz pokrivenost uvoza izvozom od 105,7 odsto.

    U prvoj polovini godine, kako prenosi Tportal, najviše je porastao izvoz u Hrvatsku, Austriju i Nemačku. Ukupna vrednost izvoza u prvom polugođu iznosila je 11,3 milijardi evra, uz suficit platnog bilansa od 208,5 miliona evra.

    Slovenački Izvoz raste uzastopno dve godine i predstavlja glavni generator privrednog oporavka ove godine, a i ranije je Sloveniju spašavao od dublje recesije, tvrde slovenački ekonomisti.

    Ima međutim i mišljenja da struktura slovenačkog izvoza nije najpovoljnija, jer on zavisi od susednih država i tržištima u EU, gde dolazi do pada potrošnje i stagnacije.

    "Usmeriti se na prava tržišta, to ostaje najveći izazov za slovenačka preduzeća", izjavio je stručnjak bankarske grupe Unikredit Matteo Ferrazi za Delo.

    Dobra novost kod slovenačkih preduzeća, po njegovom mišljenju je da su povećavala kvalitet svog izvoza, ali bi se morali orijentisati i na udaljenija tržišta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE