Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jeftinije nam da studiramo u Nemačkoj, Francuskoj…?

    Studenti iz Srbije moći će da studiraju besplatno na bilo kom državnom univerzitetu u Nemačkoj, dok bi u Francuskoj morali da plate samo 200 evra, piše Blic.

    Pored toga što Srbija ima najveće cene studiranja u regionu, istraživanje Blica pokazalo je da su školarine skuplje čak i od mnogih u Evropi.

    Nemačka će za školsku 2014/15, od zimskog semestra, ukinuti školarine za osnovne studije i za strane studente. Akademac iz Srbije na studijama u Nemačkoj plaćao bi samo troškove života i pojedine takse.

    Jedino što će se plaćati na fakultetu jesu studentske takse, koje iznose od 250 do 300 evra. Ali uz to dobijate kartu za prevoz za ceo semestar. Za život treba do 1.000 evra mesečno, od čega 400 do 500 evra ide za stan, priča Vukosava Vuković (27), koja je trenutno na master studijama u Berlinu.

    Treba imati u vidu i da zakonodavstvo EU dozvoljava da strani studenti (iz zemalja izvan EU) rade samo 120 dana punog radnog vremena ili 240 dana pola radnog vremena bez radne dozvole.

    Studije u Francuskoj takođe su jeftinije od onih u Srbiji. Cena prosečne školarine u ovoj zemlji čak pet puta je manja od prosečne školarine u Beogradu i Novom Sadu.

    Studije u Austriji više nisu besplatne za građane Srbije. Školarina se po semestru plaća do 450 evra. Strani studenti ne smeju da rade više od 10 sati nedeljno, a mesečna plata za takvo radno vreme je do 350 evra. Stan je 200 do 300 evra mesečno, priča Danijela Živković, koja studira u Beču.

    Školarine su oko 180 evra za osnovne studije, 250 evra za master i 400 za doktorske. Studenti koji imaju stipendiju ne plaćaju školarinu jer se stipendije dodeljuju po socijalnim kriterijumima.

    Do trenutka dobijanja diplome, studenti rade po nekoliko staževa, dakle dobijaju i radno (praktično) iskustvo u svojoj oblasti, imaju solidan CV i mogu biti zaposleni odmah nakon dobijanja diplome, objašnjava za Blic Slađana Milutinović, doktorand na Doktorskoj školi u Grenoblu.

    Školarine su, dodaje ona, niske jer Francuska postupa u skladu s međunarodnom konvencijom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koja nalaže da obrazovanje mora biti dostupno svima. Istu konvenciju potpisala je i Srbija.

    Pariz je skup, a u manjim gradovima moguće je iznajmiti sobu u studentskom domu za oko 150 evra. Polovina tog iznosa dobija se od državnog budžeta za socijalnu sigurnost, koji svim građanima ispod određenog nivoa mesečnog primanja uplaćuje određene sume za stanovanje ili život, kaže sagovornica Blica.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE