Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putinov plan za Balkan uplašio Merkelovu?

    Moskva pokušava da Srbiju tešnje veže kroz vojnu saradnju i gas, kaže se u jednom poverljivom dokumentu o uticaju Rusije u Srbiji, piše nemački Spiegel, navodeći da je strategija Vladimira Putina na Balkanu alarmirala vladu u Berlinu.

    Strategija ruskog predsednika Vladimira Putina na Balkanu alarmirala je vladu u Berlinu, piše nemački politički nedeljnik Spiegel, navodeći da je vlada kancelarke Angele Merkel alarmirana zbog ruske "agresivne, antizapadne politike" na Balkanu.

    "Vlada u Moskvi pokušava da Srbiju tešnje veže kroz vojnu saradnju i isporuku gasa", kaže se u jednom poverljivom dokumentu o utucaju Rusije u Srbiji, prenosi ovaj magazin.

    "Gas za Srbiju, pritisak na Bosnu i Hercegovinu – vlada u Berlinu je zabrinuta zbog ruske politike moći na Balkanu. Predsednik Putin pokušava očito da zemlje udalji od Evropske unije", piše Spiegel, pozivajući se na jedan poverljivi dokument nemačkog Ministarstva inostranih poslova.

    "Putinov cilj je da balkanske države može tako da stavi pod pritisak da se one, ili distanciraju od članstva u EU ili da kao članovi proruski utiču na odluke EU", rekao je političar za evropska pitanja u Hrićansko-demokratskoj uniji (CDU) Elmar Brok, prenosi magazin.

    Rusija i u BiH slično deluje, smatra vlada u Berlinu, piše Spiegel. "Stiče se utisak da Rusija pokušava preko Srpske, da dobije uticaj na celoj Bosni i Hercegovini", rekao je ministar poljoprivrede Christian Schmidt, koji je nedavno bio u poseti Beogradu. To, prema rečima Schmidta, otežava i put Srbije ka EU, piše magazin.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE