Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS ima `prostora` za gubitke

  Finansijski rezultat nije cilj poslovanja centralnih banaka niti može biti mera njenog uspeha, već je osnovni cilj monetarne politike postizanje i održavanje stabilnosti cena i finansija, saopštila je Narodna banka Srbije.

  Dobit ili gubitak od kursnih razlika, kako je navedeno, nemaju nikakvog uticaja na budžet i građane budući da su isključivo obračunske kategorije.

  "Ističemo da se gubitak koji NBS zabeleži pokriva iz budžeta Srbije samo u slučaju da on premašuje iznos posebnih rezervi, koje trenutno višestruko premašuju nivo propisan zakonom i osnovnog kapitala NBS, što u 2013. godini nije slučaj, niti će to biti u narednim godinama", navodi se u saopštenju centralne banke.

  Povodom pisanja pojedinih medija, NBS podseća da je cilj monetarne politike definisan članom 3. Zakona o NBS, a to jeste postizanje i održavanje stabilnosti cena. Pored osnovnog cilja, NBS ima za cilj i očuvanje finansijske stabilnosti.

  NBS ističe da cilj monetarne politike, kao i njenog poslovanja nije ostvarivanje profita, niti se NBS u svom poslovanju rukovodi primarno nastojanjem da ostvari profit, navodeći da je to svetski standard u centralnom bankarstvu.

  Nema primera nigde u svetu da je profit definisan kao cilj centralne banke, niti da se njena uspešnost ili neuspešnost meri ostvarenim dobitkom ili gubitkom.

  "Finansijski rezultat centralne banke posledica je brojnih faktora na koje centralna banka nema nikakvog uticaja, kao što je kretanje cena zlata, međuvalutnih odnosa, ali i cena hartija od vrednosti i ova kretanja mogu kreirati značajne obračunske dobitke i gubike koji se samo knjigovodstveno iskazuju bez efektuiranja na gotovinske tokove", navedeno je u saopštenju.

  O karakteru dobiti i gubitka od kursnih razlika svedoči i odredba člana 77. stav 6. Zakona o NBS koja predviđa da se u budžet prenosi samo deo dobiti iz operativnog poslovanja, ali ne i od kursnih razlika, budući da takva dobit nije realna već obračunska kategorija.

  Sa druge strane, operativni rezultat poslovanja centralne banke uslovljen je makroekonomskim kretanjima. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE