Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Australija i Kina će slobodno trgovati

    Australija i Kina nakon deset godina pregovaranja postigle su dogovor o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi Kanberi trebalo da otvori nova tržišta i smanji zavisnost od rudarskog sektora.

    Prema uslovima tog dogovora, 93 odsto australijskog izvoza u Kinu biće tokom četvorogodišnjeg prelaznog perioda postupno izuzeto od plaćanja carine, rekao je australijski premijer Tony Abbott.

    Taj dogovor će "doneti milijarde dolara privredi, otvoriti radna mesta i podići životni standard. Australijske firme će imati neviđen pristup drugoj svetskoj ekonomiji", rekao je on.

    Za Australiju je prošlo zlatno doba u rudarstvu i sada je u potrazi za novim sredstvima rasta. Usporavanje kineske ekonomije, najvećeg uvoznika ugljena u svetu, i pad cena sirovina koče njenu privredu.

    Australija, drugi svetski izvoznik ugljena, dosad je bila pošteđena svetske finansijske krize iz 2008. zahvaljujući rudarskom sektoru.

    Kina je najveći trgovinski partner Australije i njihova razmena premašuje 150 milijardi australijskih dolara (104 milijarde evra).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE