Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vulin: Socijalni slučajevi, radom kažite hvala državi

    Ministar za rad Aleksandar Vulin i gradonačelnik Siniša Mali potpisali su Memorandum koji predviđa da se radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći u Beogradu, a kojih je oko 11.000, aktivno uključe u društvo i daju svoj doprinos.

    Memorandum o saradnji podrazumeva sprovođenje mera socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći, a potpisao ga je i v. d. direktor Gradskog centra za socijalni rad Vladimir Ilić.

    Zahvaljujući Memorandumu, radno sposobni primaoci socijalne pomoći imaće priliku da se više uključe u društvo, na više načina, poput obrazovanja i rada, rekao je Vulin.

    Prema rečima ministra, oni neće biti angažovani osam sati dnevno, a postupak će ići tako što se radno sposoban korisnik pozove na razgovor i ponudi mu se program radne aktivacije.

    Ukoliko se ne prihvati plan aktivacije, prvo se umanjuje socijalna pomoć, a onda, ukoliko pozvano lice zaista neće da radi, gubi socijalnu pomoć. To se, kako je rekao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ne odnosi na radno nesposobne.

    "Ničije dete neće ostati bez socijalne pomoći jer nije radno sposobno i nije dužno da odgovara za to što njegov otac neće da radi. Ovo se ne odnosi na bolesne, stare i na one koji na bilo koji način ne mogu da rade", rekao je Vulin.

    Istakao je da je ovo prilika da se radno sposobni korisnici socijalne pomoći aktiviraju, da im se "da podsticaj da izađu iz začaranog kruga bede i da se radom preporuče zajednici". Vulin je rekao i da, prema anketama, većina radno sposobnih primalaca socijalne pomoći želi da radi, što je i očekivao.

    "Ovo je način da kroz rad i obrazovanje pokušate da promenite svoj status i da kažete hvala zajednici i državi za ono što dobijate od njih", rekao je Vulin i dodao da se onaj ko ne radi ne može nadati da će promeniti svoj status.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE