Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Samo je smrt siguran posao`

    Svi se dobro sećaju čuvene rečenice iz filma ’Maratonci trče počasni krug’ da je „samo smrt siguran posao“.

    O tome govori i vest iz komšiluka. U hrvatskom Saboru je predstavljen predlog zakona o pogrebničkoj delatnosti, prema kojem će se tom delatnošću ubuduće moći baviti svi preduzetnici i trgovci koji ispunjavaju zakonske uslove za to.

    Pogrebna delatnost dosad je u Hrvatskoj bila određena kao komunalna i regulisana je Zakonom o komunalnoj privredi, a autonomiju nad dodelom koncesija imale su jedinice lokalne samouprave. Sada se ukida praksa da firme u vlasništvu jedinica lokalne samouprave uživaju monopol na tržištu na štetu pogrebnika preduzetnika i korisnika pogrebnih usluga.

    Koliko je taj zakon obradovao one koji se bave ovom delatnošću govori i primer jednog Šibenčanina koji će uskoro postati i prvi privatni grobar u Hrvatskoj.

    "Godinama se borim da mrtvaci ne budu povlašćena javno-komunalna nego tržišna roba, kojoj pristup imaju i privatnici. Godišnje se u Hrvatskoj obavi 50 hiljada pokopa, što vredi 50 miliona evra, a taj je novac monopolistički usmeravan prema javnim pogrebnim preduzećima", rekao je Ante Šolić za Slobodnu Dalmaciju.

    Koliko se ovaj biznis ozbiljno shvata pokazuju marketinške aktivnosti jednog proizvođača kovčega iz Poljske koje smo vam nedavno preneli.

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE