Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nije lako uklopiti se u srpsku birokratiju

    O značaju IT industrije u Srbiji, uslovima poslovanja u ovoj oblasti, i o značaju edukacije razgovarali smo sa Ljubicom Hadžistević, Country Manager, ARROW ECS Srbija.

    Jedna od industrijskih grana koja se u ovo vreme smatra najinteresatnijom za ulaganje u Srbiju je IT. Da li se slažete sa ovom ocenom i po vašem mišljenju, na koji način je Srbija konkurentna u ovoj oblasti?

    Srbija jeste konkurenta u oblasti IT-ja po tome što imamo izuzetno dobre  programere i odlične system-inženjere, a jeftiniji smo što se tiče pružanja servisa u poređenju sa drugim zemaljama. Microsoft i NCR su velike internacionalne kompanije koje to koriste i napravile su svoje centre za razvoj u Beogradu gde naši diplomirani studenti sa ETF-a, Tehnološkog fakulteta iz Novog Sada, FON-a prave najnovije proizvode i pružaju usluge iz oblasti IT-ja za celi svet. Iskreno se nadam da ćemo zbog toga postati interesantni i drugim kompanijama kao sto su Arrow, VMware, Apple, Cisco…

    S druge strane investitori vrlo često ističu birokratske procedure i nepredvidivost poslovanja kao manjkavosti srpskog tržišta. Da li se vaša kompanija suočila sa ovim problemima i kakvo je vaše iskustvo poslovanja na ovom tržištu?

    Arrow Electonics je kompanija sa sedištem u SAD sa prometom od 21,4 milijarde dolara u 2013 godini. Imamo 16.500 zaposlenih u celom svetu. Deo Arrow-a je Arrow ECS, kompanija koja je bavi distribucijom IT rešenja u  segment velikih i srednjih preduzeća, državnom sektoru. U Srbiji Arrow ECS ima malu kancelariju sa deset zaposlenih.

    Srbija je specifično tržište. Imali smo dosta izazova dok smo stabilizovali prihode i uopšte funkcionisanje u Srbiji. Arrow ima operacije po celom svetu i funkcioniše po striktnim korporacijskim standardima koje nije bilo lako uklopiti u srpsku  birokratiju i adminstraciju.

    Arrow ECS-a je strateški partner preko 100 kompanija na teritoriji Srbije, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske. Koji su vaši planovi za naredni period?

    Arrow ECS ima kancelarije u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu što se tiče našeg  regiona. Te tri kancelarije pokrivaju prostor cele bivše Jugoslavije i Albaniju. Planovi su da imamo referentne projekte u državnom sektoru, telekomunikacijama, industriji i bankarskom sektoru, gde ćemo znanje i reference preneti iz većih i zrelijih IT tržista na naše prostore koje pokrivamo, a samim tim postati važni na mapi kod strateških vendora koje zastupamo kao što su CheckPoint, F5, TrendMicro što se tiče zaštite u IT-ju; VMware, Citrix i Veeam u oblasti virtualizacije i NetApp za skladištenje podataka.

    Plan nam je da pomognemo starteškim partnerima da pređu na Cloud rešenja i da time štede svoje resurse, a da imaju mobilnost i fleksibilnost u korišćenju podataka.

    Pružate usluge treninga koje su akreditovane od strane The  Learning&Performance Institute već 12 uzastopnih godina i ujedno posedujete laboratoriju u kojoj se takođe obavljaju treninzi. O čemu se tačno radi i ko su sve bili polaznici vaših treninga?

    Da, Arrow Education je posebna divizija u Arrow-u i bavimo se zvaničnom edukacijom na temu IT-ja, gde se dobijaju zvanični certifikati. U Srbiji imamo portfolio zvaničnih treninga VMware, TrendMicro, Citrix, CheckPoint, Veeam-a… Zvanična edukacija je univerezalna svuda u svetu i važno je da naši polaznici imaju priliku da dobiju zvanične diplome i da obnove znanje koje se često dopunjava novim tehnologijama i iskustvima.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE