Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukrajina uplatila prvu tranšu duga za gas

    Ukrajinska državna energetska kompanija Naftogaz uplatila je ruskom Gazpromu 1,45 milijardi dolara, što je prva tranša duga koji zvanični Kijev treba da isplati Moskvi kako bi nastavila da snabdeva Ukrajinu gasom.

    U skladu sa dogovorom postignutim 30. oktobra u Briselu, Ukrajina do kraja godine mora Rusiji da isplati čitav iznos duga od 3,1 milijarde dolara kako bi Gazprom nastavio da snabdeva tu zemlju gasom i tokom 2015. godine, prenela je agencija AFP.

    U Briselu su u četvrtak 30. oktobra trilateralni pregovori Evropske unije, Ukrajine i Rusije okončani dogovorom koji će obezbediti nesmetan dotok gasa u Evropu ove zime.

    Sada već bivši evropski komesar za energetiku Gunther Oettinger saopštio je, nakon maratonskih pregovora sa ruskim i ukrajinskim ministrima energetike, Aleksandrom Novakom i Jurijem Prodanom, da se građanima EU može garantovati da će "snabdevanje gasom ove zime teći glatko".

    Oettinger je tada saopštio da je pronađen način da Ukrajina otplati 3,1 milijardu dolara duga, plus 1,5 milijardu avansa za buduće isporuke ruskom gigantu Gazpromu, uz garancije EU i međunarodnih finansijskih institucija.

    To znači da će isporuke gasa Ukrajini biti nastavljene, a tranzit prema EU više nije ugrožen, objasnio je komesar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE