Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Možda i preko 30.000 lažnih invalidskih penzija

    Među 328.000 invalidskih penzionera, koliko ih je ukupno na spisku PIO fonda, moglo bi da bude više od 30.000 onih koji je ne zaslužuju, što bi značilo da je time država "zakinuta" za 6,5 miliona evra mesečno.

    Svaki deseti invalidski penzioner u Srbiji podvalio je državi i primao penziju koja mu ne pripada, pokazuje procena bazirana na prvim rezultatima revizije, urađene na uzorku od 1.280 pregledanih dosijea, od kojih čak 126 nije "prošlo" kontrolu.

    To znači, da bi među 328.000 invalidskih penzionera, koliko ih je ukupno na spisku PIO fonda, moglo da bude više od 30.000 onih koji je ne zaslužuju, pišu Novosti.

    Državni budžet je na mesečnom nivou zbog toga kraći za priličnu svotu novca. Ako je prosečna invalidska penzija u Srbiji 23.700, minus po osnovu nelegalnih primanja za 30 dana je oko 6,5 miliona evra. Na godišnjem nivou ta cifra je oko 77 miliona evra.

    U pojedinim dosijeima je postojanje prevare očigledno. Komisija je nailazila najpre na papire koji dokazuju invalidnost, koje u stvarnosti nema, a dešavalo se da dokumenta koja postoje u predmetu ne mogu da se potvrde u zdravstvenoj ustanovi. To jasno navodi da je u pitanju prevara.

    Direktor Sektora za medicinska veštačenja u PIO fondu Aleksandar Milošević naglašava da retko u kom predmetu nema dokumentacije, ali je ona u mnogim slučajevima nedovoljna.

    U Srbiji je trenutno invalidskih penzionera oko 19 odsto u odnosu na ukupan broj. U poslednjih deset godina njihov broj se smanjio za oko 33 odsto, a primera radi, 2004. godine bilo ih je čak 423.000, kaže Milošević.

    Reviziju invalidskih penzija radi šest mešovitih lekarskih komisija sa po šest članova. Oni su za mesec dana uspeli da urade prvu trijažu za oko 15.000 predmeta. Po toj dinamici rada, 328.000 invalidskih penzionera komisija će uspeti da proveri za gotovo dve godine. Problem je što će u međuvremenu mnogi od njih steći pravo na starosnu penziju i od tog trenutka ne podležu kontroli.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE