Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agrokor demantuje da traži procenat za police

    Koncern Agrokor demantovao je pisanja slovenačkih medija da je kompanija Ivice Todorića dobavljačima predložila plaćanje novčane naknade kako bi zadržali prisutnost na prodajnim policama Konzuma i Mercatora na regionalnom tržištu.

    Pozivajući se na neimenovane izvore među dobavljačima Mercatora, koji preko Mercatorove mreže godišnje plasiraju robe u vrednosti 500 miliona evra, slovenački list Delo navodi da su tamošnji dobavljači u neformalnim razgovorima s predstavnicima Agrokora dobili predlog da radi "konsolidacije" maloprodajne mreže Agrokora u regionu uplate na poseban račun 10 odsto od svog lanjskog prometa, ostvarenog kroz prodajne kanale Mercatora i Konzuma.

    Naplata takvih "ulaznica" bio bi nedopušteni postupak po slovenačkom zakonu o poljoprivredi, koji ne dopušta da jedna strana s jačom tržišnom pozicijom iskorišćava drugu i koji zabranjuje da se dobavljačima nameću uslovi poput dodatnih uplata ili popusta, navodi Delo.

    Anonimne navode o pritiscima Agrokora na dobavljače u Sloveniji demantovao je za list Dnevnik član Mercatorove uprave Igor Maroša, rekavši da će udeo slovenačkih proizvoda u udruženoj mreži zavisiti od kvaliteta i konkurentnosti i da se Agrokor obvezao da će tri godine od spajanja Konzuma i Mercatora održati postojeći nivo udela robe slovenačkih dobavljača.

    U Agrokoru su informacije o uvođenju navodne 10-procentne naknade negirali, tvrdeći da nisu zahtevali nikakvu naknadu nego da su u razgovorima s dobavljačima predstavili svoju strategiju, viziju i način poslovanja.

    U demantiju se navodi da ni Agrokor ni Mercator dobavljačima nisu poslali nikakav poziv, pismo ili elektronsku poštu u kojoj bi se zahtevalo plaćanje, odnosno dodatni uslovi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE