Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Švedska banka `nulirala` kamatnu stopu

    Centralna banka Švedske, Riksbanka, snizila je referentnu kamatnu stopu na rekordan nulti nivo, navodeći da su male šanse za podizanjem REPO stope pre sredine 2016. godine, jer je inflacija isuviše niska.

    Odluka Riksbanke da ključnu kamatnu stopu snizi za 0,25 procentnih poena dolazi nakon sličnih poteza u drugim razvijenim zemljama u Evropi, ali i u Japanu, koje nastoje da poguraju inflaciju u uslovima globalnog ekonomskog usporavanja, prenosi agencija AP.

    U saopštenju centralne banke se navodi da je Švedskoj potrebna "daleko ekspanzivnija politika" kako bi dostigla zacrtani cilj godišnje inflacije od dva odsto. Posle godinu dana nulte inflacije u 2013. godini, centralna banka za ovu godinu predviđa deflaciju od 0,2 odsto.

    Niska kamatna stopa povećava tražnju u ekonomiji, što doprinosi većim inflatornim pritiscima, navodi se u saopštenju banke.

    Nulta REPO stopa je, međutim, neuobičajena, jer većina centralnih banaka sveta nastoji da kamatnu stopu drži na nivou koji je blago iznad nule.

    U prilog tome govori činjenica da centralna američka banka (FED) drži kamatnu stopu između nule i 0,25 odsto, a Evropska centralna banka na 0,05 odsto, što je isto istorijski minimum.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE