Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počeo Dunavski biznis forum

    U Beogradu je počeo Treći Dunavski biznis forum koji je okupio oko 800 učesnika, od lidera u oblasti energetike, voda, agrobiznisa, transporta, ITC do preduzetništva i kreativne industrije Dunavske regije kojoj pripada 14 zemalja.

    Šef delegacije EU u Srbiji Michael Davenport je na konferenciji za novinare tim povodom poručio da Srbija ima ključnu ulogu u regionu, jer realizuje oko 40 odsto trgovine sa okolnim zemljama.

    Cilj Dunavske strategije je, istakao je, da svim zemljama pruži jednaku mogućnost razvoja, otvaraju nova radna mesta, zajedno upravljaju resursima i razvijaju turizam. Dodaje da u okviru strategije može i da se poboljša sistem vodosnabdevanja, kao i da se razviju pojedina turistička mesta, a kao primer je naveo Golubac.

    "Dužnost Evropske unije je da na sve načine podržimo te napore", rekao je Davenport i dodao da Srbija treba da da podršku malim i srednjim preduzećima, lokalnim samoupravama i regionalnim organizacijama, a sve kako bi se povećao nivo lokalnog zapošljavanja.

    Državni sekretar u ministarstvu saobraćaja Miodrag Poledica je podsetio da je Dunavska strategija usvojena pre četiri godine i da u njoj učestvuje 14 zemalja od kojih su devet članice EU.

    Strategija realizuje u 11 prioritetnih oblasti, a Srbija i Slovenija zadužene su za jednu od njih, a to je poboljšanje mobilnosti i multimodelnog transporta koji se odnosi na unapređenje železničkog drumskog i vazdušnog saobraćaja.

    Ministar prosvete Srđan Verbić je kratkom obraćanju poručio privrednicima da bi u narednom periodu posebnu pažnju trebalo posvetiti tome kako da se skrati put od učenja do efikasnog rada.

    Dunavski biznis forum organizuje se treću godinu uzastopno s ciljem da se podstaknu investicije i poveća konkurentnost u regionu. Trajaće tri dana, a u utorak će biti nastavljen u Novom Sadu.

    Dunav prirodno povezuje tržišta sa oko 215 miliona stanovnika, i po mnogo čemu je jedinstveno područje kome pripadaju Nemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Rumunija, Bugarska, Moldavija i Ukrajina. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE