Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska siva ekonomija 28 odsto BDP i pada

    Udeo sive ekonomije u bruto društvenom proizvodu Hrvatske, prema najnovijem istraživanju, iznosi 13 milijardi evra, odnosno 28 odsto BDP i u laganom je padu iz godine u godinu, ali je još daleko iznad evropskog proseka.

    Istraživanje o sivoj ekonomiji i njenoj povezanosti s elektronskim plaćanjima sprovela je globalna konsultantska firma A.T. Kearney u saradnji sa profesorom FriedrichomSchneiderom, jednom od najvećih stručnjaka u području sive ekonomije.

    U studiji se navodi da u Hrvatskoj dve trećine sive skonomije otpada na rad na crno, dok se trećina odnosi na neizdavanje računa.

    Istraživanje je pokazalo i da se udeo sive ekonomije u hrvatskom BDP poslednjih godina smanjuje. Tako je 2008. on iznosio 29,6 odsto BDP, da bi zbog izbijanja ekonomske krize, 2009, porastao na 30,1 odsto, ali od tada beleži konstantan, blagi pad.

    U 2010. godini siva ekonomija pala je na 29,8 odsto BDP, godinu kasnije na 29,5 odsto, a 2012. na 29 odsto.
    Kako se navodi, rad na crno i niža stopa prijavljivanja zaposlenih, posebno u građevinarstvu, trgovini i turizmu, najviše doprinose veličini sive ekonomije u Hrvatskoj.

    Međutim, stopa udela hrvatske sive ekonomije u BDP je još prilično visoka u odnosu na evropski prosek od 18,5 odsto, dok je u nekim zemljama i znatno niža, kao na primer u Austriji (8,0 odsto), ili Švajcarskoj (samo 7,0 odsto). 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE