Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Javna preduzeća kao `rupe bez dna`

    Javna preduzeća potapaju javne finansije Srbije i ako se taj problem ne rešava uporedo sa fiskalnom konsolidacijom, smanjivanje plata i penzija će biti uzaludna žrtva, upozorio je autor biltena Makroekonomske analize i trendovi Vladimir Vučković.

    Javna preduzeća, kako je naveo, godišnje koštaju poreske obveznike oko milijardu evra i zato su ona "podzemne vode" srpskih javnih finansija.

    Vlada je najavila da će sledeće godine umanjiti rashode za plate u javnom sektoru i penzije. Međutim, da ta žrtva ne bi bila uzaludna ključno je da se istovremeno spreči odliv novca na drugoj strani, kroz javna preduzeća, rekao je Vučković Tanjugu, nakon predstavljanja najnovijeg broja MAT.

    Vučković, koji je i član Fiskalnog saveta, ukazao da taj problem nije lako rešiti, jer nije stvar samo u promeni menadžmenta već je problem i to što su u tim preduzećima godinama diktirane niske cene, infrastruktura je u lošem stanju, a često su i primoravana da isporučuju robu neplatišama u državnom vlasništvu.

    "Da bi se situacija preokrenula, mora da se radi na svim tim frontovima. Morala bi da se obezbedi tržišna cena, da se promeni način rukovođenja i uspostavi praksa naplate isporučene robe", ocenio je on, dodajući da je neophodno rešiti višak zaposlenih.

    Upitan u kom roku je neophodno da se država s tim izbori, odgovara da je na kratak rok neke probleme moguće rešiti ili bar započeti rešavanje.

    Nov menadžmet može da se izabere brzo, ali on mora imati odrešene ruke, pa i obavezu da sredi stanje u svom javnom preduzeću. Otpuštanje ljudi i isporuka robe po tržišnim cenama, a zatim i ukidanje nekih gubitaša, to sve zahteva promene, ali i "zeleno svetlo" vlade da se ove mere sprovedu, naveo je sagovornik Tanjuga.

    Još nekoliko narednih godina ćemo imati negativne efekte od javnih preduzeća, ali je ključno da nemamo nove troškove, a to je moguće sprečiti ako se odmah počne sa radom, zaključio je Vučković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE