Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Marikiranjem goriva protiv šverca

    Tržišna inspekcija donela je prošle nedelje sedam rešenja o trajnoj zabrani prometa 215.000 litara derivata nafte, saopštilo je Ministarstvo trgovine. Prodaja je zabranjen na osnovu rezultata kontrole 111 objekata koji toče i transportuju gorivo, a koje je obavljeno tokom avgusta.

    Slaviša Petković, načelnik Odeljenja za tehnički nadzor kontrole, rekao je da je doneto još 30 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u drugim slučajevima.

    Te nepravilnosti nisu bile u vezi sa kvalitetom goriva, već se radilo o neispunjavanju obaveza kada su u pitanju automatska merila tečnosti u rezervoarima (sonde) i vođenje propisane evidencije, objasnio je Petković.

    Od ukupnog broja kontrola, sedam je bilo po prijavama podnetim tržišnoj inspekciji, od čega je pet prijava policije, a dve su prijave potrošača.

    Sve to zahvaljujući novoj kotnroli kvaliteta goriva koja je zaživela početkom godine. Reč je o markiranju goriva koje propisuje da sve količine benzina i dizela koje se nađu u prodaju moraju sadržati određenu količinu specijalne supstance, takozvanog markera.

    Ono što je najvažnije za sve vlasnike pumpi, ali i one koji se bave prodajom goriva na veliko je da svo gorivo koje se nađe na tržištu mora mora biti obeleženo kako bi mu se znalo poreklo. Markiranjem se vrlo brzo utvrđuje kvalitet goriva, nema mešanja sa nekvalitetnim derivatima i uspešno se suzbija dopremanje goriva nelegalnim tokovima.

    Naftne kompanije koje sve vreme posluju poštujući propise o kvalitetu goriva konačno, baš zahvaljujući ovim markerima, mogu da odahnu jer je ovo još jedan način suzbijanja sivog tržišta.

    Ovo tim pre što nijedna od prethodnih mera, kao što su uvođenje akciza na lož-ulje, biodizel nije donela rezultate u smanjenju šverca goriva kao što je ova.

    Markiranja goriva podrazumeva laboratorijsko utvrđivanje koncentracije markera, a ukoliko se utvrdi da je koncentracija markera manja podnose se prijave nadležnim sudovima. Kazne su do tri miliona dinara, a moguća je i zabrana obavljanja delatnosti od šest meseci do tri godine.

    Sve količine goriva iz proizvodnje ili uvoza markiraju se pre nego što se pojave na tržište određenom koncentracijom markera i ukoliko se zatekne na mestu prodaje ili transporta da je pala koncentracija markera to gorivo se povlači iz prometa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE