Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neophodna racionalna potrošnja energenata

    Grejna sezona se kalendarski približila, jer je do početka ostalo dvadesetak dana, a i spoljne temperature, niske za ovo doba godine, upućuju da su hladni dani na pragu.

    A kako će se grejati građani Srbije, da li će biti dovoljno energenata za zagrevanje domaćinstava, ovog trenutka niko ne može da da precizan odgovor. Nadležni su složni u tome da će se preduzeti svi potrebni koraci da se obezbede enrgenti za nastupajuću grejnu sezonu, kao i da je neophodna štednja kako ih ne bi nedostajalo.

    Tako je nedavno potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla da će tokom zime nedostajati dovoljne količine struje, gasa, uglja i mazuta, da su preduzeća zadužena za to – “Elektroprivreda Srbije” i JP “Srbijagas” trebalo ranije da  reaguju kako bi se na vreme obezbedili energenti. Ona je, ipak, građanima poslala poruku da nema mesta za paniku jer će Vlada Srbije učiniti sve da se obezbede dovoljne količine energenta za nastupajuću zimu.

    Da je situacija s obezbeđenjem energenata problematična ukazao je i ministar energetike Aleksandar Antić, koji je više puta rekao da se intenzivno radi kako bi se nastupajuća zima dočekala što spremnije. On je naglasio da se čini sve kako bi se obezebedila sigurnost snadbevanja energentima uz što manje troškove, a da je prioritet da se obezbede potrebne količine uglja iz rudnika u Srbiji. U slučaju da se u tome ne uspe, planira se uvoz uglja iz zemalja regiona, a tek potom eventualni uvoz struje, što bi bilo najskuplje. Istovremneo, on je rekao i da se pregovara o nabavci dodatnih količina prirodnog gasa.

    Da gasa ima dovoljno i da sa sigurnošću može da tvrdi da će ga ove zime biti dovoljno, jer je podzemno skladište gasa u Banatskom dvoru puno, rekao je i direktor JP “Srbijagas” Dušan Bajatović. Ipak, on je rekao i da te količine gasa neće biti dovoljne za potrebe tokom zime, pa su spremne još tri opcije nabavke – kupovina gasa od Rusa i njegovo uskladištenje u Mađarskoj, potom kupovina od trgovaca, koji su ga već uskladištili u toj zemlji, i poslednja i najmanje verovatna, nabavka od malih trgovaca, što automatski povećava cenu.

    Dakle izvesno je da grejna sezona stiže, ali ne i da li će biti dovoljno energenata, kao ni do kada će ih biti, ako nešto krivo pođe. A ove godine Srbija se suočila s velikim poplavama, još su pod vodom neki kopovi, pa je mogućnost nedostaka uglja velika. Uz to, Srbija je energetski veoma zavisna zemlja, posebno kad je prirodni gas u pitanju, jer se oko 90 odsto potrebnih količina uvozi. Ovaj energent u Srbiju stiže samo iz jednog pravca, iz Mađarske, do koje stiže iz Ukrajine, a ako bi se eventualno zaustavo tranzit gasa preko Ukrajine Srbija bi se našla u nezavidnom položaju, koji je poznat građanima Srbije od pre nekoliko godina.

    Sigurno je da su nadležni, kako bi se izbegao nedostatak energenata tokom zime, i preduzeli korake koji će, ako bude potrebno, biti napravljeni. Podrazumeva se, naravno, i da se građani ne ponašaju raspinički prilikom potrošnje energenata, pre svega električne energije, jer to, osim što sprečava nestašice, čuva i kućni budžet.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE