Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brazil je svetsko prvenstvo koštalo recesije

    Brazilska privreda u drugom tromesečju uronila je u recesiju, po prvi put od globalne finansijske krize 2009. godine, što je posledica oštrog pada investicija i svetskog fudbalskog prvenstva, koje je narušilo poslovnu aktivnost.

    Najveća južnoamerička ekonomija pala je u drugom tromesečju 0,6 odsto u odnosu na prethodni kvartal, kada je bruto domaći proizvod oslabio 0,2 odsto. To znači da je zaronilo u recesiju, koja se definiše kao pad privrede dva tromesečja zaredom.

    >>>> Četiri biznis lekcije sa utakmice Brazil-Nemačka

    U drugom su tromesečju investicije pale za oštrih 5,3 odsto, što je njihov najveći pad od 2008. godine, dok je industrijska proizvodnja skliznula 1,5 odsto, već četvrti kvartal zaredom.

    Poslovna aktivnost usporila je, kažu analitičari, i zbog održavanja svetskog fudbalskog prvenstva u jun i julu jer su mnogi gradovi dane odigravanja utakmica proglasili neradnima kako bi sprečili saobraćajne gužve i ostale logističke probleme.

    >>>> Navijači u Brazilu `ostavili` 794 miliona dolara

    Pojačana potrošnja turista zbog fudbalskog prvenstva nije mogla sprečiti pad privrede.

    „U tom je razdoblju bilo više slobodnih dana nego inače, dok su mnogi tradicionalni brazilski turisti, koji nisu hteli svoj odmor provesti u gužvi s fudbalskim navijačima, izabrali druge destinacije“, kaže Wyre Davies, dopisnik BBC-a iz Rio de Janeira.

    >>>> FOTO: Deset najtužnijih fotografija iz Brazila

    Pad privrede u recesiju loša je vest i za brazilsku predsednicu Dilmu Rousseff uoči predsedničkih izbora u oktobru.

    Foto: BEta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE