Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Devet kompanija iz Srbije među 500 najboljih u CIE

    Među 500 najuspešnijih kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE) u 2013. godini nalazi se devet firmi iz Srbije.

    Najveći broj uspešnih kompanija imaju Poljska, Ukrajina i Mađarska, objavila je međunarodna kompanija za osiguranje potraživanja Coface.

    Prema studiji "Coface CEE Top 500" najbolje plasirana srpska kompanija je Naftna industrija Srbije koja je na 58. mestu, Fiat automobili Srbija na 105. mestu i Elektroprivreda Srbije na 124. mestu. Telekom Srbija je na 263. mestu. Termoelektrana "Nikola Tesla" je na 300. poziciji, Delhaize Srbija na 314, Srbijagas na 373. mestu, Mercator – S na 387, a Idea na 450. mestu.

    Poljska je ponovo zemlja sa najviše vodećih kompanija u CIE, ali pobeda na rang listi je skromna. Ukupno 148 zemalja je predstavljeno na rang listi – 23 manje nego u 2012. Poljska je i dalje na prvom mestu jer je najveća ekonomija u Centralnoj Evropi. Ova negativna promena odslikava usporavanje rasta BDP u ovoj zemlji u 2013. (1,6%) koji je već bio opao sa 4,5% u 2011. na 1,9% u 2012.

    Ukrajina je zbacila Mađarsku sa  drugog mesta i vratila se  u vrh. Devedeset ukrajinskih kompanija generisale su promet od 101 milijarde evra, što predstavlja do sada najvišu zabeleženu cifru na rang listi. Većina pridošlih kompanija sa izuzetno visokom stopom rasta prometa su iz Ukrajine. Sa druge strane, dobro poznate kompanije iz prethodnih listi često su prikazivale veliko smanjenje prometa i tako gubile svoje pozicije. Samo se sedam od njih popelo na više mesto.

    „Promena u rang listi vodećih 500 kompanija odslikava ekonomske uslove u protekloj godini – a ona nije bila uspešna. Niske izvozne stope zbog slabe evrozone i ograničenja pristupa kreditima načinili su 2013. teškom i izazovnom godinom za preduzeća. Kao rezultat toga, vodećih 500 kompanija završile su 2013. godinu sa stabilnim prometom i neznatnim smanjenjem stope zaposlenosti. Vidimo da naročito veliki igrači imaju ozbiljne probleme u održavanju učinka iz prethodnih godina“, objašnjava Katarzyna Kompowska, izvršni direktor Coface za Centralnu Evropu.   

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE